POPIO OTKAZ U TREĆOJ LIGI, PA HARA EVROPOM: Za klub koji ga je otpustio niste čuli, a sada je uradio nešto što nijedan selektor nije nikad

Autor:

Sport

15.07.2024

09:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Luis de la Fuente ima neverovatnu životnu priču.

POPIO OTKAZ U TREĆOJ LIGI, PA HARA EVROPOM: Za klub koji ga je otpustio niste čuli, a sada je uradio nešto što nijedan selektor nije nikad

Foto: www.profimedia.rs

Luis de la Fuente

Fudbaleri Španije su šampioni Evrope apsolutno zasluženo, a dželat Engleza bio je Mikel Ojarzabal u 86. minutu kada je postavio konačnih 2:1. Na taj način je "crvena furija potvrdila da joj nema ravnog u evropskom fudbalu, a selektor Luis de la Fuente da i te kako ume da vodi svoju selekciju.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Zasluženo: Igrači Španije slavili sa selektorom

On je ovom titulom postao prvi selektor u istoriji koji je osvojio Evropsko prvenstvo za igrače do 19 godina, do 21 godinu, Ligu nacija i sada EVRO. A malo je falilo da totalno demoralisan napusti fudbal i okrene se drugom poslu. Naime, posle igračke karijere u Bilbao, Sevilji i Alavesu, dve osvoje titule u Španiji sa Bilbaom i Kupom kralja kao igrač, De la fuente je uplovio u trenerske vode u klubu Portugaleta, koji se takmičio u regionalnoj španskoj ligi. Njih je vodio na 122 meča i skrenuo pažnju trećeligaša Aurera. U taj klub stigao je 1. jula 2000. a oteran je 14. marta 2001. posle samo 32 meča jer su bili sedmi na tabeli.

Posle tog otkaza u trećeligašu Luis je razmišljao da batali fudbal, ali srećom nije. Atletik Bilbao mu je ponudio posao u svom drugom timu, a kada se tu dokazao dobio je priliku da vodi i seniore. Zatim se preselio u Sevilju, a onda dobio šansu od Fudbalskog saveza Španije da vodi mlađe selekcije. Evropsko prvenstvo za igrače do 19 godina osvojio je 2015, a za igrače do 21 godinu 2019. Sa reprezentacijom Španije došao je i do srebrne medalje na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. Liga nacija osvojena je u sezoni 2022/23, a kruna dosadašnje karijere je zvanje prvaka Evrope. Logično, sledeća stanica moglo bi biti Svetsko prvenstvo 2026.

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Trofeji to sam ja: De la Fuente

Ono što je najvažnije u kontinuitetu kroz sve selekcije je to što je De la Fuente od svake generacije pokupio ono najbolje. Sa njim su se na krov Evrope u mađim selekcija peli upravo sadašnji heroji Španije, od strelca gola za titulu Ojarzabala, preko Danija Olma, Fabijana Ruiza, do golmana Unaja Simona, koji mu je recimo u mlađim selekcijama čak bio rezervni čuvar mreže.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading