VEČITI DERBI ILI PRAZNIK FUDBALA U SRBIJI: Ovo su zanimljive činjenice o ovom događaju!

Autor:

Sport

19.04.2024

16:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovo svi željno iščekuju.

VEČITI DERBI ILI PRAZNIK FUDBALA U SRBIJI: Ovo su zanimljive činjenice o ovom događaju!

Foto: Starsport

Sutra od 17 časova cela Srbija staje, jer se igra utakmica koja ćitavu državu razdvaja na dva dela tj  dve boje. Poprište događanja biće Topčidersko brdo i stadion Rajko Mitić gde će Crvena zvezda i Partizan odigrati 173. večiti derbi u okviru prvog kola plej-ofa Superlige Srbije. Za mnoge je ovo praznik fudbala i uvek se sa velikom željom iščekuje ovaj susret.

Sutra će se jedna  polovina radovati, dok će druga tugovati, a u slučaju nerešenog ishoda, obe strane biti (ne)zadovoljne. Ovo je 173. prvenstveni ‘večiti derbi’, a tim iz Ljutice Bogdana vodi u trijumfima (67), dok  Partizan ima (48), a mečevi u kojima nije rešen pobednik 57.

Prvi derbi odigrao se 21. aprila 1946. godine i bio je prijateljskog tipa, a pobednik je bio Partizan 2:0 strelci u tom meču bili su  Franjo Rupnik i Prvoslav Mihajlović. Ipak, ‘crveno-beli’ su u prvom zvaničnom prvenstvenom derbiju došli do pobede rezultatom 4:3, a to je bilo 5. januara 1947. godine na temperaturi od čak -19, a duelu je priustvovalo 4.000 navijača na stadionu JNA.

Tim iz Humske se odmah revanširao u drugom derbiju 27. aprila iste godine, a bilo je 1:0. Onaj ko je imao tu čast da prvi zatrese mrežu u derbijima bio je Jovan Jezerkić as Crvene zvezde, dok je za Partizan prvi koji je dao gol u ovim utakmicama bio Stjepan Bobek. 

 

Najveća posećenost na derbijima bila je 1976. godine na Markani kada je bilo čak 100.000 gledalaca, od čega 90.150 sa kupljenim kartama. Tada je Zvezda trijumfovala rezultatom 1:0. Vladimir Dišljenković čuvar mreže ‘crveno-belih’ ostaće upamćen kao jedini golman koji je odigrao pet utakmica večitog derbija, a da nije primio gol.

Dva puta se desilo da sudije budu inostranog porekla, 1957. godine, kada je Italijan, Liverani delio pravdu i godinu dana kasnije,  Austrijanac, Kajner. Dragan Stojković Piksi može da se pohvali kao jedini igrač koji je uspeo da postigne gol iz kornera u večitim derbijima, 1987. godine.

 

Igrač sa najviše nastupa u ovim utakmicama je legenda Partizana, Saša Ilić koji je 31. put igrao derbi, iza njega su Momčilo Vukotić, takođe fudbaler ‘crno-belih’ sa 25, Bora Kostić (23) i Dragan Džajić (21) (Crvena zvezda). Najbolji strelac u ovim susretima je Marko Valok, fudbaler tima iz Humske sa 13 golova, zatim Bora Kostić i Dragan Džajić sa po 9.

 

Naravno, bilo je i onih preletačevića koji su igrali za oba kluba, a neki od njjih su Jovan Jezerkić, Milko Đurovski, Dejan Joksimović, Kleo, Vladmir Stojković, Velibor Vasović, Branko Zebec, Ranko Bozoran, Abubakar Umaru i mnogi drugi. Računajući kup i prijateljske, ukupno je odigrano 270 susreta, a Zvezda ima 113 pobeda, Partizan 82, nerešene 71.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

 

 

 

Komentari (0)

Loading