PLJUŠTAĆE ŽUTI KARTONI KAO KIŠA: UEFA najavila da od sledeće nedelje neće imati milosti

Autor:

Sport

05.07.2024

14:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sudijama se baš svidela tišina i moć koju imaju na terenu.

PLJUŠTAĆE ŽUTI KARTONI KAO KIŠA: UEFA najavila da od sledeće nedelje neće imati milosti

Foto: Tanjug/AP

UEFA uvodi nove komunikacione propise za kapitene u klupskim takmičenjima. Nakon uspešne implementacije novog pravila komunikacije između sudija i igrača tokom Evropskog prvenstva u Nemačkoj, UEFA je saopštila da će kapiteni klubova biti jedini igrači koji smeju da razgovaraju sa sudijom u UEFA klupskim takmičenjima.

Prva žrtva ovog novog pravila bio je igrač Mančester sitija i španski reprezentativac Rodri, koji je u pobedi protiv Italije 20. juna dobio žuti karton tokom nadoknade prvog poluvremena zbog obraćanja sudiji, iako nije bio kapiten tima. To je rezultiralo njegovim odsustvom sa naredne utakmice protiv Albanije.

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Prva žrtva novog pravila: Rodri dobio karton jer je pričao

Međutim, čelnicima UEFA se novo pravilo izgleda toliko svidelo da su rešili odmah da ga primene i u svojim klupskim takmičenjima. Dakle, samo kapiteni će smeti da pričaju sa sudijama u Ligi šampiona, Ligi Evrope i Ligi konferencija. Samo se postavlja pitanje kako će to izgledati kada bude bilo puno mečeva, pa se igrači zaborave i krenu da prigovaraju po navici. Verovatno će žuti kartoni pljuštati kao kiša.

- Biti sudija u modernom fudbalu je veoma teško. Sudija donosi između 200 i 250 odluka po utakmici, što znači jednu odluku svakih 22 sekunde, ponekad u teškim i kontroverznim situacijama, pod ogromnim pritiskom. Svaka odluka se analizira i pregleda sa više uglova od strane navijača i stručnjaka - izjavio je glavni sudija UEFA, Roberto Roseti, pre početka turnira.

Ideja iza novog pravila je jednostavna - osigurati da sve ekipe odrede svog kapitena kao jedinog igrača ovlašćenog da komunicira sa sudijom. Ova mera ima za cilj da pojednostavi komunikaciju i smanji nepotrebne prekide tokom utakmice, što u krajnjoj liniji doprinosi kontrolisanijem i poštovanijem okruženju na terenu. Uspeh ovog novog pristupa na Evropskom prvenstvu, koji je prihvaćen od strane zainteresovanih strana u fudbalu i javno pozdravljen kao neosporni napredak za sport, ojačao je UEFA u uverenju o efikasnosti pravila. Naglasak na fer-pleju i poštovanju vrednosti je ključan aspekt koji fudbal, kao najpopularnija igra na svetu, mora preneti društvu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading