PARTIZAN MESEC I PO DANA NE ZNA ZA TRIJUMF: Borba za plej-of jeste realnost! Može li se ponoviti sezona 1978/79?

Autor: Vladimir Vorih

Sport

24.09.2024

07:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stariji ljubitelji fudbala i navijači crno-belih strepe od ponavljanja događaja od pre četiri i po decenije

PARTIZAN MESEC I PO DANA NE ZNA ZA TRIJUMF: Borba za plej-of jeste realnost! Može li se ponoviti sezona 1978/79?

Foto: Starsport

Fudbaleri Partizana doživeli su najveću blamažu u istoriji Večitih derbija. Crvena zvezda je na stadionu u Humskoj bila ubedljiva i slavila sa velikih 4:0, čime je izvesno ostavila crno-bele bez borbe za šampionski pehar i "gurnula ih na ivicu ponora" tako da mnogi već sada strepe i od grčevite borbe za plasman u plej-of.

Da je kriza zahvatila ekipu tenera Aleksandra Stanojevića, dobro je jasno. Dovoljno je pomenuti da srpski vicešampion ne zna za uspeh još od osmog dana meseca avgusta kada su na svom stadionu golovima Svetozara Markovića i Đorđa Jovanovića savladali pančevački Železničar rezultatom 2:0, a od tada su crno-beli na teren izlazili čak osam puta zabeleživši tri remija i čak pet poraza uz gol količnik 4:12.

- Negativna serija Partizana:

Liga Evrope: Partizan - Lugano 0:1

Superliga: IMT - Partizan 0:0

Liga Evrope: Lugano - Partizan 2:2

Liga konferencija: Partizan - Gent 0:1

Liga konferencij: Gent - Partizan 1:0

Superliga: Partizan - Vojvodina 0:0

Superliga: OFK Beograd - Partizan 3:2

Superliga: Partizan - Crvena zvezda 0:4

Foto: Starsport

Da li zna šta ga je snašlo?

 

Navedeni rezultati doveli su crno-bele da strepe i za plasman u plej-of elitnog srpskog klupskog takmičenja, a oni stariji ljubitelji fudbala strepe od ponavljanja sezone koja je odigrana pre četiri i po decenije.

Da podsetimo, Partizan je u takmičarsku 1978/79 godinu ušao kao šampion tadašnje SFR Jugoslavije, ali je već na startu doživeo senzacionalnu eliminaciju iz Kupa evropskih šampiona od Dinama iz Drezdena predstavnika tadašnje Istočne Nemačke.

U šampionatu crno-beli su bili neprepoznatljivi, tako da su u sam finiš sezone ušli neobezbeđenog opstanka. Večiti derbi je tada odigran u pretposlednjem 33. kolu. Crvena zvezda je golovima Duleta Savić i Zdravka Borovnice slavila sa 3:0, ostavivši večitog rivala da se u poslednjem kolu bori grčevito za opstanak.

Pred poslednje kolo Partizan je imao samo bod više od Zagreba iz Kranjčevićeve ulice, a u Beograd je dolazila tada titogradska Budućnost. Uspeo je Partizan u tom meču da slavi rezulataom 4:2 i izbori opstanak. Golove spasa postigli su Slobodan Santrač (3) i Zvonko Živković.

Ostaje da se vidi kakva će ovosezonska sudbina crno-belih biti, a navijači Crvene zvezde su po okončanju poslednjeg derbija u sezoni 1978/79 rivalu sa tribina poručili:

- Druga ligo širi svoje grane i prihvati mlade partizane.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading