UPOZNAJTE KULTNU "MEACU": Na ovom legendarnom mestu Zvezda napada Inter! (FOTO GALERIJA) (VIDEO)

Autor:

Sport

30.09.2024

19:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stadion koji će još malo biti prošlost.

UPOZNAJTE KULTNU "MEACU": Na ovom legendarnom mestu Zvezda napada Inter! (FOTO GALERIJA) (VIDEO)

Foto: Republika

Fudbaleri Crvene zvezde sutra od 21.00 čas gostuju Interu u okviru drugog kola Lige šampiona na kulton stadionu "Đuzepe Meaca". Crveno-beli su u prvoj rundi novog izdanja najelitnijeg evropskog takmičenja doživeli poraz od Benfike, pa je ovo za njih veoma težak zadatak, ali i veliki izazov, a to je poprave utisak i sada iznenade izabranike Simonea Inzagija.

Ovaj meč sa igra na legendarnom stadionu koji kada igra Inter nosi naziv Đuzepe Meaci, legendi kluba, a kada Milan dočekuje protivnike, onda "San Siro", po naselju i stambenom kompleksu koji se nalazi u blizini ovog stadiona. Međutim, još malo je vremeno ostalo da se radujemo gledanju utakmica na ovom terenu, jer je on biti pretvoren u muzej, a dva velika rivala dobiće nove stadiona izvan grada Milana.

Stadion je otvoren 1926. godine kao zemljište u vlasništvu Milana, 1935. godine ga je otkupila opština Milan i proširila ga između 1937. i 1939. Posle rata, 1950-ih, tu je izgrađeno kontinuirano uzdignuto stepenište (tzv. pod nazivom «drugi prsten") zahvaljujući čemu je dostigao kapacitet od skoro sto hiljada gledalaca, što je praćeno sistemom osvetljenja. Između 1987. i 1990. godine pretrpeo je poslednju renovaciju, nakon čega je opremljen dodatnim stepeništem, poznatim kao "treći prsten".

Naknadni radovi preduzeti u novom milenijumu podrazumevali su adaptaciju unutrašnjosti objekta, terena, jarka i eliminaciju tehničkog prostora na ivici terena; kapacitet za sezonu 2023-24 je nešto manje od 76.000 mesta, sva sedeća. 

Istorijski domaći stadion dva najpoznatija profesionalna fudbalska tima u gradu, Meaca je ugostila Milan od njegove inauguracije, a Inter od 1947. Nadimak „Fudbalska skala“ koji potiče od svog sugrađanina Teatro alla Scala, to je stadion najveći sportski automobil u Italiji. To je ujedno i peti italijanski stadion u funkciji po stažu, posle „Ferarija“ iz Đenove (koji je počeo sa radom 1911.), „Penzo“ iz Venecije (1913.), „Ceravolo“ iz Katancara (1919.) i „Tardini“ iz Parme (1924).

Prvi međunarodni fudbalski događaj bilo je Svetsko prvenstvo 1934. godine, čiji je domaćin bio jedno od polufinala; u posleratnom periodu, tamo je održano Evropsko prvenstvo 1980. i Svetsko prvenstvo 1990. godine, a nedavno i finale Lige nacija 2021. U klupskom kontekstu, UEFA ga je četiri puta odredila kao stadion za Kup šampiona finale - i, potom, Liga šampiona - između 1965. i 2016. godine; kao domaće mesto jednog od kandidata, takođe je bio domaćin četiri finala Kupa UEFA, tri za Inter 1991, 1994. i 1997. i jedno za Juventus 1995. godine; u sezoni 2019-20 bio je i stadion za evropske utakmice Atalante.

Iako namenjen skoro isključivo fudbalu, zabeležio je nacionalni rekord posećenosti ragbi utakmice, između Italije i Novog Zelanda 2009. godine, kojoj je prisustvovalo više od 81.000 gledalaca; prethodno, 1960. godine, bio je domaćin borbe za svetsku boksersku krunu između Duilija Loija i Karlosa Ortiza. To je takođe stadion određen da bude domaćin ceremonije otvaranja KSKSV Zimskih olimpijskih igara zakazanih za Milano i Kortinu d'Ampeco 2026. godine.

Izvan sportskog konteksta, korišćen je od 1980. godine kao mesto za koncerte, posebno u letnjoj sezoni, i video je nastupe, između ostalih, poznatih međunarodnih umetnika kao što su Bob Marli, Rolingstonsi, Majkl Džekson, Bob Dilan i Brus. Springsteen.

Foto: Republika.rs

Republika u Milanu

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

 

 

Komentari (0)

Loading