RADUJKO U INSPEKCIJI STADIONA DUBOČICA: Evo šta je generalni sekretar FSS zatekao u Leskovcu

Autor:

Sport

21.10.2024

14:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svi nedostaci biće nanirani do naredne utakmice.

RADUJKO U INSPEKCIJI STADIONA DUBOČICA: Evo šta je generalni sekretar FSS zatekao u Leskovcu

Foto: fss.rs

Delegacija Fudbalskog saveza Srbije na čelu sa Brankom Radujkom, generalnim sekretarom, obavila je inspekciju stadiona "Dubočica" u Leskovcu. Posle meča protiv Švajcarske i pobede ostvarene u lepoj atmosferi, senku na uspeh bacila je slika sa terena, odnosno loše stanje travnate podloge. Uz čestitke igračima i stručnom štabu na pobedi, zahvalnosti navijačima, medijima, državnom rukovodstvu i svima koji su pružili podršku reprezentaciji u Leskovcu, dan posle meča, Branko Radujko je apostrofirao problem koji više ne sme da se ponovi…

Republika

Foto: fss.rs

Trava stadiona Dubočica

- Činjenica je da je utisak posle tako velike pobede donekle pokvarilo loše stanje terena, za koje Fudbalski savez Srbije preuzima odgovornost. Reč je o posledici neadekvatnog održavanja u prethodnom periodu, a propusti koje smo zatekli, poput ovog sa terenom u Leskovcu, su jasan pokazatelj zatečenog javašluka i neodgovornosti. Nije država gradila stadione i terene da bi ih neko neodgovorno koristio. Oni su vrednost za buduća vremena i tako ćemo se prema njima odnositi - rekao je tada Radujko, pa dodao:

Republika

Foto: fss.rs

Radujko u Leskovcu

- Uveren sam da ćemo to veoma brzo da promenimo, i da uspostavimo najviše standarde u svim segmentima, uključujući i stanje fudbalskih terena. To je i naša obaveza koju ćemo da preuzmemo sa punom ozbiljnošću, vrednim radom i konkretnim rezultatima. U skladu sa tim, za utakmicu protiv Danske, u novembru, teren na stadionu Dubočica u Leskovcu biće u znatno boljem stanju. To će pokazati da u FSS menjamo stvari na bolje.

 

Tim povodom je i usledila prva od nekoliko poseta Leskovcu i obilazak stadiona „Dubočica“ na kome će se igrati poslednji meč grupne faze Lige nacija, Srbija – Danska, 18. novembra. Jednostavno, sve mora biti na višem nivou, a konačan cilj je da se postigne i dugoročno rešenje za održavanje terena na sva tri nova stadiona u Leskovcu, Zaječaru i Loznici, odnosno onim stadionima koji su ovog leta dobili nove terene, poput Niša, Novog Sada, Lučana, Kragujevca…Zbog kompleksnosti cele situacije, svojim znanjem i iskustvom, veliku pomoć FS Srbije pružio je Stefan Dinčić, direktor stadiona „Rajko Mitić“. Njegove stručne opservacije bile su od velike pomoći u sagledavanju problema sa travnatom podlogom na stadionu „Dubočica“, a važno je apostrofirati činjenicu da je Crvena zvezda ustupila i mehanizaciju za saniranje i održavanje terena na stadionu „Dubočica“. Radovi su uveliko počeli, ručno, kao i sa mehanizacijom, što se moglo lako videti po rupama na terenu koje su deo procesa samog oporavka. Očekivanja su, dakle, da će do 18. novembra FS Srbije dobiti bitku s vremenom i uspeti da sanira zatečeni javašluk i neodgovornost odgovornih za dosadašnje propuste na stadionu u Leskovcu.

Republika

Foto: fss.rs

Kontrola kvaliteta travnate površine

- Odmah posle meča sa Švajcarskom najavili smo da ćemo preduzeti sve neophodne mere da teren na stadionu „Dubočica“ bude u neuporedivo boljem stanju za utakmicu sa Danskom. Od tada do danas bavimo se sa rešavanjem tog problema, do sada su utvrđeni razlozi zbog kojih je teren bio u lošem stanju. Pre svega imamo prisustvo patogena, odnosno bolesti korena trave. Teren je specifičan, jeste hibrid ali sa 95 odsto prirodne trave što znači da je jako osetljiv na vremenske prilike, vrućine koje su ovde bile velike, zatim zahlađenja i kiše. Na prvom mestu je ipak bolest korena trave. Taj problem rešavamo primenom adekvatne mehanizacije, adekvatnih preparata, primenom novog, kvalitetnog semena koje će dati rezultat do utakmice sa Danskom i teren dovesti u potpuno regularno stanje kako bi mogao da se igra kvalitetan fudbal. Moram da kažem da smo pre meča sa Švajcarskom ovde u periodu od 40 dana imali 14 odigranih utakmica, samo Dubočica četiri, ali teren je služio i drugim klubovima iz regiona. I on će ponovo biti u stanju da se tako intezivno koristi, jer mi ga nećemo osposobiti na kratak rok. Obezbedićemo i ovaj, ali i terene u Loznici i Zaječaru, kao i na pravi način pomoći da se održavaju svi novi tereni koji su urađeni iz UEFA het-trik programa. A biće i mnogo novih, jer želimo da se fudbal u Super ligi i Prvoj ligi, ali i nižim ligama igra na kvalitetnim terenima. Za sve to što želimo stvaramo jedan održiv i efisan sistem održavanja, sprovodimo mere koje nažalost pre toga nisu bile sprovedene. Svaki klub koji ima novi teren posedovaće odgovarajuću mehanizaciju i imaće nekoliko obučenih ljudi koji će proces edukacije i usavršavanja proći u Sportskom centru u Staroj Pazovi. Obuku će vršiti eksperti renomirane kuće „Pro Pič“ koja se bavi ovim poslom širom Evrope i sveta. Imaćemo i konsultante iz Premijer lige, vodeće eksperte za održavanje terena. Sve terene vidimo kao veliki resurs, kao nešto što je neophodno da bi se podizao kvalitet naših igrača, naših klubova i naše reprezentacije. I čuvaćemo ih kao suvo zlato - rekao je sada Branko Radujko, pa dodao:

- Želeo bih da se javno zahvalim generalnom direktoru Crvene zvezde Zvezdanu Terziću koji je ponudio Fudbalskom savezu logističku podršku i stavio na raspolaganje i eksperte i mehanizaciju Crvene zvezde, čiji teren je zaista u izvanrednom stanju. Oni su danas sa nama, a zahvalio bih se i gospodinu Žemberiju iz TSC-a koji je ponudio sličnu podršku, ali nije bila potrebna jer smo već bili krenuli sa Crvenom zvezdom. Uglavnom to su dva odlična primera održavanja terena, klubova koji učestvuju u evropskim takmičenjima. I hvala im još jednom - zaključio je generalni sekretar FSS.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading