KONFERENCIJA ZA MEDIJE KK CRVENA ZVEZDA: Budućnost jadranske lige je upitna - možemo napraviti domaće profesionalno takmičenje za dva meseca!

Autor: Vladimir Vorih

Sport

20.09.2024

12:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Došlo je vreme i da krenu nove bitke u igri pod obručima.

KONFERENCIJA ZA MEDIJE KK CRVENA ZVEZDA: Budućnost jadranske lige je upitna - možemo napraviti domaće profesionalno takmičenje  za dva meseca!

Foto: Republika

Konferenciju za medije otvara predsednik Nebojša Čović:

- I pred novu sezonu imamo Skupštinu kluba, kao i konferenciju za medije, a već u nedelju igramo prvi meč u Dubaiju i mogu reći da nas očekuje interesantna sezona - istakao je na početku Čović, a zatim se osvrnuo i na priče o pojačanjima.

- Predstavili smo roster od 16 igrača i pojačanja više neće biti. Petrušev je igrač Olimpijakosa, dok se Đurišić nalazi u Americi i tu stavljam tačku na navedene priče.

Finansije su neizostavna tema:

- Pripremamo se za finansijski fer plej Evrolige, nemamo nikakvih finansijskih obaveza iz prošlih sezona. Da ne ulazimo opet u probleme koje smo imali i koji su mnogi jedva dočekali sa Kampacom. Proučavamo nova pravila, a ove sezone su pripremne za sezonu 27/28 gde su određeni nivoi ulaganja. Što se tiče našeg budžeta za sezonu 24/25 bruto iznos za igrače je 14.300.000 evra, stručni štab je 1.100.000 evra. Naravno to nisu jedini troškovi.Procenjujemo da smo na nivou 20 do 22 miliona evra sa svim troškovima. 

Pripreme su prošle:

- U Moskvi smo u samo osam dana odigrali pet jakih mečeva. Naša praksa je da u pripremnom periodu igramo jake utakmice, da vidimo kakvo je stanje ekipe. Odrađen je odličan posao i videli smo šta je dobro, a šta ne.

 

 

Nakon predsednika kluba, reč je uzeo i predsednik Upravnog odbora Željko Drčelić:

- Gospodin Čović je već rekao sve ono što je bilo bitno. Ja ću se osvrnuti na buduće planove. Oni su vezani za osvajanje ABA lige, Košarkaške lige Srbije i Kupa "Radivoja Koraća", dok u Evroligi želimo da uđemo među osam ekipa.

- Ja se ne slažem da je bio podbačaj u Evroligi. To je  priče prodavanje magle onih koji pokušavaju da pokriju svoje neuspehe i ogromne budžete. Evroliga je teška i za to treba da sazrimo. Ja nisam nezadovoljan ni osmim ni 11. mestom. Crvena zvezda mora da mnogo radi sa medijima, da napravi svoju mrežu. Rezultat je takav, kakav je. Cilj je dobar rezultat u Evroligi. Sastav je ove godine vrlo dobar, pristojan kao i prošle godine. Mi imamo pristup da našu osnovu čine i domaći igrači. Mada i strani igrači mogu da shvate, kao recimo Kampaco. Mislim da je dobar tim, dobar stručni štab - istakao je predsednik kluba i osvrnuo se na eventualnu "A" licencu:

- Potrebno je da ubedimo ovih 11 klubova da se proširi broj akcionara u Evroligi. A to nije jednostavan posao. Nije to samo sportska priča, ima to i druge neke elemente. Mislim da i Zvezda i Partizan imaju veliku posetu, da se prave dobri ambijenti na našim utakmicama. Videćemo kako će ići kompletna reorganizacija Evrolige. Korak je ispušten u nekom prethodnom vremenu.

Neizostavna tema su i predstojeći izbori u Košarkaškom savezu Srbije:

- Čuo sam da me je Zečević pobedio. Da vam kažem, mislim da je to jako težak posao, pogotovo sada. Ja nikada nisam funkcionisao tako da mi medalje pokriju stanje u klubu. Svaka čast, medalje su osvojene, ali moraju da postoje i strukture i planovi. Sada se ulazi u novi ciklus. U Novembru sledi reprezentativni prozor, a tada je na programu i Večiti derbi Zvezde i Partizana što može biti problem. Slede nam Evropsko prvenstvo 2025, kvalifikacije za Mondobasket 2026, Svetsko prvenstvo 2027. i Olimpijske igre 2028. Kariju je istekao ugovor. Da li mi imamo selektora - zapitao se Nebojša Čović.

 

 

Osvrnuo se Čović i na AdmiralBet ABA ligu i prohodnost ka Evropi:

- Moramo i da vidimo šta ćemo sa ABA ligom, ako ona vodi u Evropu, treba da postoji, ukoliko nema prohodnost ka Evroligi, ne treba.

Mladi igrači su uvek neizostavna tema:

- Menadžerisanje je osnovni problem mladih igrača. Nije normalno da igrač više veruje svom menadžeru nego treneru. Treba da se poštuje statut Košrakaškog saveza Srbije da svaki prvoligaš ima sve juniorske selekcije. 

Startuje nova sezona u AdmiralBet ABA ligi, ali se iz godine u godinu postavlja pitanje njene budućnosti:

- Ne znam. Znam da za ABA ligu nisu ni Hrvati, ni Slovenci, kao ni Bosna i Hercegovina koja je specifična. Budućnost ABA lige je izvesna ako ona vodi u Evropu. Ako ne vodi, nego mi plaćamo ovolike pare, onda se vredi potruditi oko naše domaće lige, a da ona ipak vodi u Evropu. Za sad ABA liga vodi u Evropu tako što se nešto podrazumeva. Međutim Srbija je dobila kvalitet iz ABA lige. Kroz ABA su se razvili mnogi igrači. Ali mi za dva meseca možemo da napravimo profesionalnu ligu sa deset klubova. 

Za kraj se Čović još jednom dotakao teme "A" licence Evrolige:

- Nije lako ući u akcionarsko društvo bogatih vlasnika. To je normalno, sport je privredna grana. Biće potrebno određeno vreme, TIh naših 20 miliona je pola od nečijih 40 miliona. I uvek treba da sa sobom nosimo aparat za gašenje požara. Da ne palimo publiku. 

Ovime je konferencija za medije KK Crvena zvezda završena.

 

 

Košarkaški klub Crvena zvezda iza sebe ima više nego uspešnu sezonu. Klub sa Malog Kalemegdana je takmičarsku 2023/24 godinu okončao sa tri trofeja. U okviru srpske košarka crveno-beli su stigli do šampionskog pehara i trofeja namenjenog pobedniku Kupa "Radivoja Koraća", dok je u regionalnim okvirima dominantno osvojen prsten AdmiralBet ABA lige čime je obezbeđeno i novo učešće u Evroligi.

Nova takmičarska godina u jadranskoj ligi startuje danas (petak, 20. septembra) utakmicom između Cibone i Zadra, a crveno-beli će svoje prvo takmičarsko iskušenje imati u nedelju 232. septembra kada će u "Koka-Kola Areni" gostovati novom članu regionalnog takmičenja, ekipi Dubaija.

Uoči nove sezone klub organizuje i konferenciju za medije koja se održava na Malom Kalemegdanu, a na kojoj će govoriti predsednik kluba Nebojša Čović i predsednik Upravnog odbora Željko Drčelić.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading