BITI TRENER REPREZENTACIJE SRBIJE JE ČAST! Kari Pešić odgovara na važna pitanja!

Autor:

Sport

21.10.2024

18:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Otvoren o budućim planovima.

BITI TRENER REPREZENTACIJE SRBIJE JE ČAST! Kari Pešić odgovara na važna pitanja!

Foto: Starsport

TOK EMISIJE

Na samom početku razgovora selektor Pešić je otkrio šta je prelomilo da nastavi mandat na klupi Orlova.

- Ja osećam odgovornost prema igračima sa kojima sam prošao taj proces sa svim ovim preprekama. Bilo je poraza, nije samo pobeda. U Srbiji samo uspeh uspeva, ali kako to da definišem... Verovatno ta odgovornost prema timu, jer znate kako, mi treneri tim je na prvom mestu, svi moramo zajedno da pravimo taj timski duh, a onda trener odustane - istakao je Pešić i dodao:

Tako da ta odgovornost prema igračima je verovatno, a još i ljubav, strast prema košarci... Znate kako, biti trener reprezentacije Srbije to je baš čast, jeste i obaveza, ali i ogromno zadovoljstvo. Kad sam razgovarao sa odgovornima, doslovce sam rekao, samo nemoj da mi uskraćujete zadovoljstvo jer me onda nemate. Ja želim to da uradim, želim da pomognem i sebi i igračima i košarci kod nas. Samo me pratite i ne uskraćujete zadovoljtsvo koje sad osećam. Desi li se to da nisam zadovoljan, neće biti rezultat - istakao je selektor.

Voditelj ga je upitao i o čemu su on i Čović razgovaraili i šta mu je rekao kada je došao na čelo Saveza i kako je on reagovao na to.

Šta on meni može da kaže (smeh). On je novi predsednik, formira novi tim i ulazi sa velikim ambicijama i odgovornošću. Nebojša kao Nebojša, o njemu možeš da pričaš ovako ili onako, ali iza njega su rezultati. On ima način kako stiže do rezultata, naravno da i njemu treba pomoć, ne samo moja nego čitave košarkaške Srbije - rekao je Pešić.

- Mi imamo najbolje igrače, kod nas je situacija da naši iz evropske lige ne igraju. Danas sam ozvaničio posao kao trener, selektor - napomenuo je.

- Svaki dan je važan, mi ne možemo da računamo na Gudurića, Milutinova... ali Možemo na Avramovića, on je uvek tu kad treba da se poturi glava.

- Svi su mi čestitali i svi se ponose Srbijom. Ajde svi po malo da se odreknemo nečega, da podrzimo reprezentaciju sa zastavama Srbije.

- Vi znate, da sam ja jugonostalgičan, rođen u Srbiji, ja sam da se mi ujedinimo, a ne razjedimino. 

- Zadnjih 10 - 15 godina ni jedan naš klub ne igda u inostranstvu i mislimo da je to dobro. 

Jedna od najaktuelnijih tema je i profesonalna Košarkaška liga Srbije, koja je velika želja Pešića, ali i novog predsednika KSS.

Upravo kada je pričao o tome, Pešić je uneo posebne emocije.

- Ja sam jugonostalgičar, rođen u Srbiji. Uvek sam za to da moramo da se ujedinujemo, ne razjedinujemo. Toliko sam pametan, nadam se dovoljno pametan i iskusan da mogu da procenim šta je razjedinjenje, a šta ujedinjenje. Srbija mora da ima profesionalnu ligu, mi ne treba da budemo protiv ABA lige, treba da igramo protiv hrvatskih klubova. Da idemo tamo, oni dolaze kod nas. Ali kroz evropske kupove. Naši klubovi moraju da igraju internacionalno takmičenje, inače će se svesti košarka na Zvezdu i Partizan. Poslednjih 10-15 godina, nijedan klub ne igra u inostranstvu. Mi smo u zatvoru, ne znamo šta se dešava van Srbije. Moramo da formiramo profesioanlnu ligu, ali ne zbog reprezentacije, već i zbog populacije i interesa mladih ljudi, da ostaju ovde.

- Zvezda i Partizan imaju obavezu, želimo da igraju Evroligu i pobeđuju, to je dobro i za njih i za razvoj košarke. Važno je da i oni to prepoznaju da se košarka razvija u drugim gradovima, da se identifikujemo. Sve zemlje, Španija, Turska, Grčka mala, Nemačka, Francuska... To su zemlje s kojima treba da se takmičimo i klupski i reprezentativno, oni imaju ligu. Mi nemamo ligu, imamo amatersku ligu, ona nema budućnost. Mi treba da formiramo profesionalnu ligu sa 10-12 klubova i razvojnu ligu. Prva razvojna liga gde će igrati mladi košarkaši i gde će dobiti šansu, a odatle prelaze u profesionalnu KLS, a odatle u inostranstvo. To je vrlo prosto, ali to kod nas malo traje.

Dotakao se Pešić potom i razgovora sa Čovićem, a na kraju je javno pomenuo i predsednika Aleksandra Vučića i apelovao na njega da pomogne.

- Kako ne, pričao sam i sa Danilovićem. On isto to podržava, ali teško je kod nas. Zvezda i Partizan hoće da igraju Evroligu, legalno, legitimno. Ranije je ABA liga bila prohodna, ona više nije. Sad moramo zajedno sa Zvezdom i Partizanom, mi moramo da 13 klubova Evrolige lobiramo da igraju profesionalnu ligu Srbije i da isti statatus imaju iz ABA lige. To je posao koji treba da se krene. Zato kažem, da ne držim govore. Zato je važno da se sve klupske zastave ujedine u jednu zastavu - košarkaške Srbije. Onda će biti rezultata, igrača, mladi će ostati jer će imati perspektivu. Ne u profesionalnu smislu zarade, već mogućnosti da budu bolji. Nadam se da ovo svi slušaju i da naš predsednik države Aleksandar Vučić sluša ovo što sam rekao, jer ja nemam mogućnost da mu to kažem.

- Zato što je on pomogao za ove tri godine, on ili država. Voli košarku, voli sport i ne samo je pomagao materijalno, nego i na druge načine, jer reprezentacija je državni projekat. On je to uradio i sad šta da radimo. Predsednik treba da se bavi i ovim stvarima o kojima pričam, jer košarka je jedan od najvažniji produkata ove zemlje - istakao je Pešić.

Selektor je govorio o planovima u narednom periodu. Tako, kako se poklapa termin večitog derbija Zvezde i Partizana u Evroligi sa reprezentativnim FIBA prozorom, Pešić daje predlog po kojem bi oba kluba trebalo da "daju" reprezentaciji po nekog igrača.

- Razgovaraću sa Željkom i Janisom, bar po jednog, dva igrača. Svaki je važan. Ne možemo računati na Petruševa, Gudurića, Milutinova i još te neke u Evroligi. Avramovića možemo jer se prekida VTB liga, on će moći da igra. On će doći. Imamo iz Mege nekoliko talentovanih igrača, iz FMP-a, videćemo... Ristić iz Francuske, on je uvek kad treba da se poturi glava nad koleno, što kažu fudbaleri. Evo, prilika je. Da iskoristim i ja vas, reprezentacija je reprezentacija, svi su bili ponosni i partizanovi i zvezdini navijači i Željko, prvi je čestitao i Janis. Uprava Zvezde, Partizana. Sad te klupske zastave treba ujediniti u zastavu Srbije. Mi imamo jednu Srbiju.

Potom, selektor je dodao da su odricanja neophodna kako bi se došlo do rezultata.

- Ajmo svi pomalo, od nečega da se odreknemo za kratko da napravimo neku ekipu, da odemo u Dansku i pobedimo. Da dođemo 24-og da se rasproda Pionir, da dođe 8.000 ljudi sa zastavama Srbije da podrži igrače. Mi smo u novembru 2021. imali kvalifikacije, priča se o Manili, Parizu, mi ne bi bili tamo da se nismo kvalifikovali. Igrali smo protiv Letonije 101-100, bilo 500 gledalaca. Šta se desilo? Poslednja kvalifikaciona utakmica protiv Finske, došlo 8.000 ljudi. Govori se o kultu reprezentacije. Kako se stvara? Ne stvara Pešić, on pomaže jer je tu. Stvaraju ga igrači koji dolaze iz određenih klubova. Ne možemo Partizana, Zvezdu ili slično da kažemo "ti moraš". Oni moraju da pobede u toj utakmici, ali hajde da vidimo da pobedimo na drugi način. To je sada... Selektor počeo da radi.

PRE EMISIJE

Svetislav Pešić jedini je od velikih srpskih trenera koji je kao selektor predvodio tri generacije naših košarkaša. Prvo u Bormiju onu juniorsku koja je postala prvak sveta, generaciju Divca i Đorđevića ali i Rađe i Kukoča, zatim onu koja je bila seniorski prvak sveta a u kojoj su igrali Stojaković i Bodiroga, tada iskusni Divac, Gurović i Jarić i naposletku ovu iz Pariza i Manile, generaciju Nikole Jokića i Bogdana Bogdanovića.

Danas će Pešić odgovarati na važna pitanja u emisiji Oko, u 18:25 časova.

Gde su na njegovoj ličnoj tabeli, u njegovoj intimnoj hijerarhiji Pariz i Manila, iznad ili ispod Indijanapolisa, Istanbula, Bormija?

Kako je doneo odluku da, ipak ostane selektor?

Ko ostaje s njim iz stručnog štaba koji nam je doneo dve medalje u protekla dva leta?

Republika

Foto: starsport

Nebojša Čovič i Svetislav Pešić na konferenciji

Da li je posle 23 godine i Indijanapolisa vreme za novo srpsko zlato – sledećeg leta u Letoniji?  Pre toga s kim će u kvalifikacije za to takmičenje u Dansku? Osim Alekse Avramovića ko će još moći da se odazove selektorovom pozivu za prvi naredni „prozor"? Da li će Crvena zvezda i Partizan dati bar nekog igrača za tu utakmicu?

Šta će biti sa AdmiralBet ABA ligom i da li će aktivno raditi na stvaranju profesionalne srpske lige? Kako mu izgledaju Crvena zvezda i Partizan ove sezone a posebno kandidati za reprezentaciju u dva najveća srpska kluba?

Podsetimo, novi-stari selektor Svetislav Pešić potvrdio je na konferenciji za medije da ostaje na čelu reprezentacije Srbije. U to ga je ubedio novi predsednik Košarkaškog saveza Srbije Nebojša Čović. Kada je Kari dobio pitanje da li će imati iste pomoćnike oko sebe u predstojećem mandatu, otkrio je da nema više nikoga, te mu je ostao samo Čović.

Ja nemam nijednog pomoćnika, jedan je postao trener jedne reprezentacije, drugi postao trener kluba, Tarlać me je napustio, dva atletska trenera su u Turskoj i Nemačkoj, nemam sportskog direktora, imam samo predsednika - rekao je Pešić i zasmejao sve prisutne, a Čović dodao: "Ne baš neiskusnog, ali..."

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading