SVET SPORTA SE OPRAŠTA OD LEGENDE! Porodica Prevc ne gubi nadu - Ovo nije kraj! (FOTO GALERIJA)

Autor:

Sport

21.09.2024

09:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

On je bio brilijantan.

SVET SPORTA SE OPRAŠTA OD LEGENDE! Porodica Prevc ne gubi nadu - Ovo nije kraj! (FOTO GALERIJA)

Foto: Profimedia

Peter Prevc, slovenačka ski skakačka legenda, objavio je da završava profesionalnu karijeru nakon 15 uspešnih sezona u Svetskom kupu. Njegova odluka dolazi nakon godina dominacije i povreda koje su ga usporile u karijeri koja je mogla biti još briljantnija.

Prevc, osvajač Kristalnog globusa 2016. godine i bivši rekorder sa skokom od 250 metara, bio je ključna figura u usponu slovenačkog ski skakanja na svetsku scenu. Tokom svoje karijere, osvojio je ukupno tri titule u ski letovima, jednu titulu u Četiri skakaonice, kao i bronzu i srebro na Olimpijskim igrama u Sočiju, dok je u Pekingu 2022. osvojio srebro sa slovenačkim timom.

Iako su početne sezone bile obećavajuće, povrede i padovi su značajno uticali na njegovu karijeru. Najdramatičniji trenutak dogodio se 2016. godine, kada je doživeo pad u Englebergu, a kasnije i na Planici 2022. godine, kada se prevrtao gotovo 100 metara nakon pada sa 70 metara visine. Prevc se povukao bez ozbiljnih povreda, ali su fizički i mentalni izazovi postali previše.

- Ovo je moja poslednja sezona profesionalnog sporta. Odluka je sazrevala neko vreme i napokon sam se odlučio. Srce mi je naredilo da otvorim novu stranicu u životu. Još ne znam u kojem ću smeru krenuti, o tome ćemo razgovarati na kraju sezone. Ponosan sam na 15 sezona u Svetskom kupu i na svoje rezultate. Ponosan sam i to da je ceo ovaj sport u Sloveniji rastao sa mnom i dosegao međunarodni ugled - rekao je je Prevc i dodao da se nada da će Slovenija nastaviti da niže uspehe kada je objavio da se povlači.

Peterova odluka dolazi nakon objave Norvežanina Danijela Andre-Tandea da se povlači iz istog sporta. Ski skakačka sezona 2024/25 startuje u novembru u Lilehameru, ali norveški i slovenački timovi će biti oslabljeni zbog ovih velikih povlačenja. Iako Peter napušta sport, ime Prevc neće nestati iz ski skokova, jer njegov mlađi brat Domen i sestra Nika nastavljaju porodičnu tradiciju, a Nika već dominira u ženskom ski skakanju.

Svet ski skokova se oprašta od jednog od najvećih, ali nada za porodicu Prevc i dalje živi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading