HRVATSKA U PANICI! Hitno se oglasio KBC Zagreb posle smrti TRI osobe od opasne zarazne bolesti

Autor:

Svet

18.06.2024

19:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pet pacijenata zarazilo se legionelom, a troje ih je preminulo

HRVATSKA U PANICI! Hitno se oglasio KBC Zagreb posle smrti TRI osobe od opasne zarazne bolesti

Foto: Shutterstock

Danas je Klinički bolnički centar Zagreb održao konferenciju za medije na kojoj su izneti novi detalji o smrtonosnoj zarazi legionelom koja je odnela tri života od petoro zaraženih osoba.

Iz KBC-a Zagreb istakli su da su otkrivanje zaraze legionelom uspeli zahvaljujući brzoj dijagnostici i adekvatnoj reakciji.

Takođe, istakli su da su obavestili epidemiološke službe o situaciji i preduzeli sve neophodne mere kako bi zaštitili pacijente od dalje zaraze.

Situacija sa zaraženim pacijentima

Jedan od lekara koji je govorio na konferenciji istakao je da je tokom poslednja dva meseca šest osoba zaraženo legionelom, od kojih je troje nažalost preminulo.

Posebno je istaknuto da su se zarazili pacijenti koji već imaju zdravstvene probleme poput leukemije, ciroze jetre ili su prošli transplantaciju organa.

Reakcija bolnice i mere za sprečavanje širenja zaraze

Na pitanje zašto se tek danas saznalo za zarazu, iz bolnice su istakli da su preduzeli sve neophodne mere kako bi sprečili širenje zaraze, uključujući analizu vode iz bolničkih sistema.

Takođe su istakli da su preduzete mere dovoljne da zaštite ostale pacijente od zaraze.

Prevencija i smrtnost od legionele

Iz bolnice su upozorili da legioneli pogoduju topliji letnji meseci, te da se u tim uslovima zaraza lakše može proširiti.

Istakli su da se svake nedelje sprovode mere pasterizacije sistema kako bi se sprečilo širenje zaraze.

Takođe, istakli su da legionela može imati smrtnost od pet do deset odsto, i da je pojačana brojka zaraženih legionelom u letnjim mesecima uobičajena pojava.

Na kraju konferencije za medije, istaknuto je da se preduzimaju sve neophodne mere kako bi se zaštitili pacijenti od dalje zaraze legionelom i da se nastavlja sa praćenjem situacije u bolnici.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading