SJAJNE VESTI! U pripremi je brzi put, koji će Sarajevo povezati s još jednim gradom

Autor:

Svet

09.07.2024

16:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uskoro počinje izgradnja važne saobraćajnice!

SJAJNE VESTI! U pripremi je brzi put, koji će Sarajevo povezati s još jednim gradom

Foto: Tanjug/VLADIMIR ŠPORČIĆ

Predstavnik "Auto-puteva Republike Srpske" Aleksandar Đuraš ocenio je nakon radnog sastanka o brzom putu Sokolac-Bijeljina, na kome su učestvovali predstavnici ove firme, kineske kompanije koja je uključena u izradu idejnog projekta, te opština Sokolac, Han Pijesak i Pale, da je projekat od strateškog značaja za ovaj deo zemlje i sve opštine kroz koje put prolazi.

Ovaj put išao bi do Pala, što znači da bi praktično povezao Sarajevo s Bijeljinom, a time bi predstavljao najbržu vezu ka Srbiji.

Đuraš je juče novinarima rekao da je do sada odrađen generalni projekat, te da se sada ide u detaljniju razradu saradnje lokalnih zajednica da bi projekat bio što efikasnije realizovan.

- Rok za izradu ovog dokumenta je 18 meseci od dana potpisivanja, a pre neka dva meseca potpisan je ugovor - istakao je Đuraš.

Za načelnika opštine Pale Boška Jugovića veoma je bitno da su predstavnici opština prisustvovali prezentaciji idejnog rešenja koje će dalje biti u razradi za izgradnju brzog puta Bijeljina-Sokolac, koja se dalje nastavlja prema Palama.

On je izrazio uverenje da će projektant uvažiti sve ono što je bitno za stanovništvo lokalnih zajednica.

- Kada je reč o Palama, bitna je, pre svega, blizina Sarajeva i Goražda i potreba da se veže ovaj deo Republike Srpske prema istoku, odnosno Srbiji, Ustiprači, Vardištu i dalje - istakao je Jugović.

On je uveren da će opština Pale imati dodatne komunikacije, uvažavajući postojeći magistralni put, brzu cestu i sve ono što Palama kao turističkoj destinaciji ide naruku.

Imamo dovoljno vremena, kako kaže, da reagujemo ukoliko treba i da svi ponudimo najkvalitetnije i najbolje rešenje koje će projektant dalje razraditi i koje će sigurno služiti na korist Republici Srpskoj, Sarajevsko-romanijskoj regiji i svima koji žive na ovim prostorima prema Bijeljini i dalje prema Srbiji.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica naglasio je da su učesnici radnog dogovora upoznati o glavnom projektu brzog puta Bijeljina-Sokolac, odnosno koridora kuda će voditi nova trasa, s kojom su u ovoj opštini saglasni.

Prema njegovim rečima, u narednom periodu lokalna uprava će na javni uvid staviti snimke terena, kako bi se građani upoznali kuda će ići trasa.

Bjelica je naveo da trasa brzog puta prema Sokocu skreće u selu Košutica preko Luburić polja prema Brejakovićima, zatim tunelom dužine oko 800 metara, a potom od petlje kod Podromanije, vodi prema selu Bogovići i Podvitezu do Pala, uključujući se na ostale puteve.

- Za nas je od strateškog interesa i životno pitanje rešavanje brzih puteva da ne bi ostali odsečeni od razvojnog procesa i izgradnje ovakvih savremenih saobraćajnica - naglasio je Bjelica.

Bjelica je naglasio da nadležno odeljenje opštine Sokolac radi na pripremi dokumentacije potrebne za realizaciju ovog projekta, preneo je Info centar Sokolac.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading