BARAKUDA UNAKAZILA RIBARA U HRVATSKOJ! Razbila mu podvodnu masku pa uhvatila za lice! NEZAPAMĆENO!

Autor:

Svet

25.09.2024

18:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Riba je napala ribara kada ju je upucao iz podvodne puške.

BARAKUDA UNAKAZILA RIBARA U HRVATSKOJ! Razbila mu podvodnu masku pa uhvatila za lice! NEZAPAMĆENO!

Foto: Shutterstock

U utorak je u blizini ostrva Blitvenica došlo do nezapamćenog incidenta kada je barakuda napala podvodnog ribolovca iz Slovenije. Riba je napala ribara nakon što ju je on upucao iz podvodne puške.

Ona mu je najpre razbila masku, a potom se ustremila na njegovo lice.

On je odmah prevezen u šibensku bolnicu, a zbog povreda glave kasnije je transportovan u bolnicu u Splitu. Na sreću, njegov život nije bio ugrožen.

Jedan podvodni ribolovac je komentarisao da nikada nije čuo za sličan incident i da redovno roni bez problema.

- Ovo je veoma bizarno da se to desilo. Prvi put čujemo da je napala podvodnog ribolovca. Redovno idem na podvodni ribolov i nikada nisam doživeo tako nešto, niti čuo da je riba nekoga napala – priča jedan podvodni ribolovac.

Policijska uprava Šibensko-kninske županije potvrdila je napad i navela da je pomorska policija pomogla u transportu ribara.

Morski biolog Petar Kružić je objasnio da je napad bio očekivan s obzirom na to da je ribar pucao iz puške. Barakuda se, kao i svaka riba, pokušava da odbrani kada se oseća ugroženo. Kružić je napomenuo da su napadi ove ribe veoma retki, ali da može biti opasna prilikom vađenja iz vode.

- Nije neobično jer je ribar pucao iz puške. Svaka riba će pokušati da se odbrani i normalno je da to učini kolovac ili barakuda. To je riba koja ima veoma jake zube i vilicu koja služi za lov na drugi plen. Može te povrediti ako je napadneš. Ali ono što sigurno znamo jeste da vas neće napasti iz vedra neba, možda samo ako čuvaju mlade. To se dogodilo u tropima. Međutim, već se dešavalo da ova riba povredi ljude kada su je uhvatili na udicu i skinuli. Ima široke zube i može da ujede. Ovo može biti opasno ako se riba na pogrešan način skine sa udice - objašnjava ovaj morski biolog.

Kaže da je lično plivao među ovim ribama u Velikom jezeru na Mljetu koje su bile u jatu i da su plivale uz njega i da ih je čak mogao izmeriti. Nisu pokazivali nikakvu agresivnost.

Barakude su poznate po svojim oštrim zubima i snažnim vilicama, a dok su radoznale, obično ne pokazuju agresivnost. Ova riba može dostići dužinu od dva metra u tropskim morima, dok jadranske barakude obično rastu do 1,5 metara. Njihovo meso se smatra delikatesom, a preferiraju topla mora.

Bonus video

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading