IZLILA SE SAVA U ZAGREBU! Hitno upozorenje Civilne zaštite, STIŽE LI POPLAVNI TALAS U SRBIJU?

Autor:

Svet

04.10.2024

07:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Preuzimaju se mere zaštite!

IZLILA SE SAVA U ZAGREBU! Hitno upozorenje Civilne zaštite, STIŽE LI POPLAVNI TALAS U SRBIJU?

Foto: Tanjug/AP Photo/Juan A. Lozano

U većem delu Hrvatske kiša neprekidno pada, što je dovelo do značajnog porasta vodostaja reka. Reka Sava se u Zagrebu izlila iz svojih korita.

 

 

Upozorenje civilne zaštite

Uprava civilne zaštite MUP-a Hrvatske saopštila je da će preduzeti mere zaštite od poplava. Zbog prognoziranih visokih vodostaja reka Sava, Kupa i Odra, Hrvatske vode su naložile otvaranje brane Prevlaka. Stočarima su uputili savet da na vreme povuku stoku iz retencija Lonjsko Polje, Odransko Polje i Žutica.

 

 

Sava u Zagrebu podeljena na tri dela

U Zagrebu se Sava može opisati kao podeljena na tri reke: jednu u koritu i po jednu s obe strane. Očekuje se da će vodostaj nastaviti da raste, izveštava Indeks.

Kako će vreme uticati na Srbiju?

U Srbiji će danas biti oblačno, sa povremenim kišama i lokalnim pljuskovima praćenim grmljavinom. Republički hidrometeorološki zavod najavljuje jače padavine tokom jutra na severu i zapadu, dok će u drugom delu dana padavine preći na jug i jugoistok zemlje, sa količinama od 10 do 30 mm, a lokalno i do 40 mm.

Tokom jutra i pre podneva duvaće umeren i jak južni i jugoistočni vetar, dok će se popodne i uveče okrenuti na zapadni i severozapadni, uz postepeno slabljenje.

Temperatura će se kretati od 12 do 19 stepeni ujutro, dok će najviša dnevna temperatura varirati između 16 stepeni na severozapadu i 27 na jugoistoku Srbije.

U Beogradu se očekuje oblačno vreme s mogućim kratkotrajnim kišama ili lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Najniža temperatura biće između 15 i 18 stepeni, dok će najviša dostići oko 23 stepena.

Za vikend se predviđa nastavak oblačnog vremena s povremenim kišama i lokalnim pljuskovima, posebno na jugozapadu, jugu i istoku, ali se ne očekuju obilne padavine.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading