Preminula žena nekadašnjeg predsednika Hrvatske Stjepana Mesića

Autor:

Svet

22.10.2024

22:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U braku su bili od 1961.

Preminula žena nekadašnjeg predsednika Hrvatske Stjepana Mesića

Foto: NORMUNDS MEZINS / ČTK / Profimedia

Supruga bivšeg predsednika Hrvatske

Umrla je Milka Mesić (85), supruga bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića. Rođena je 1939. godine u mestu Slabinja u Sisačko-moslavačkoj županiji. Upoznala je svog budućeg supruga nakon što ju je video u žiriju plesnog takmičenja u Zagrebu i zamolio prijatelja koji ju je poznavao da ga upozna s njom.

Početak porodičnog života

Par se venčao 1961. nakon što je Stjepan završio fakultet, a ubrzo potom rodila im se i prva ćerka Saša. Milka je studirala psihologiju na Sveučilištu u Zagrebu, ali je studije napustila nakon rođenja prve ćerke i suprugove diplome. Par se iz Zagreba preselio u Stjepanovu rodnu Orahovicu, a 1963. godine rodila im se druga ćerka Dunja, što je porodicu još više vezalo za kraj u koji su se preselili. 

Teškoće i radni angažman

Nakon Hrvatskog proeća, par se seli iz Orahovice u Zagreb gde su živeli kod Milkine majke Mileve veoma težim životom nego što je to bio slučaj lane. Milka je radila u vrtiću, ali umalo je dobila otkaz nakon što se saznalo da je njen muž Stjepan robijao zbog političkih razloga. Ipak, sačuvala je posao nakon što su se neke kolege zauzele za nju.

Život u senci predsedničke funkcije

Nakon što je Stjepan izabran za predsednika Hrvatske 2000., Milka retko je javno nastupala i isto tako supruga retko pratila na službenim putovanjima i državnim posetama inostranstvu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading