MAKRON SE UMEŠAO U RAT IZRAELA I LIBANA: Njegova poslednja poruka odzvanja svetom

Autor:

Svet

25.09.2024

21:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Francuske jasno i glasno rekao je šta misli o bombardovanju južnog Libana i stradanju nedužnih civila

MAKRON SE UMEŠAO U RAT IZRAELA I LIBANA: Njegova poslednja poruka odzvanja svetom

Foto: Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Predsednik Francuske Emanuel Makron pozvao je Izrael da "prestane sa eskalacijom", a Hezbolah da "prestane sa neprijateljstvima prema Izraelu".

"Ne sme, ne može biti rata u Libanu", izjavio je predsednik Francuske, javlja BFM TV.

Makron je na sednici Generalne skupštine UN pozvao na prekid vatre u Gazi i oslobađanje izraelskih talaca.

"Ovaj rat mora da stane i postigne se primirje što pre, a u isto vreme oslobode se taoci i stigne humanitarna pomoć", rekao je Makron ističući da je "previše nevinih ljudi poginulo".

On je naglasio da je imperativ da se otvori nova faza u Gazi, da oružje utihne, da se vrate humanitarni radnici, da civili budu zaštićeni.

Makron je rekao da će poslati svog ministra spoljnih poslova Žan-Noela Baroa u Liban u sklopu napora da se zaustavi izbijanje rata.

"Koliko god da je svet danas nesiguran, odgovor na naše probleme uvek će biti više saradnje i više solidarnosti", izjavio je danas predsednik Rumunije Klaus Johanis pred Generalnom skupštinom UN u Njujorku.

Rumunija će uvek podržavati međunarodni svetski poredak, sa UN u središtu, istakao je on, preneo je Ađerpres.

"Ako želimo da pronađemo rešenja, moramo imati odgovorniju viziju sveta. Da bi razumeli njegove izazove. Podsetimo se šta nas je uopšte spojilo ovde. Mir kao stanje duha, kao svrha, kao oruđe", naveo je Johanis.

On je rekao da "nažalost, vidimo širom sveta da su nesigurnost, nasilje, sukobi, pa čak i ratovi čvrsto zavladali našim svetom".

"Naš glavni izazov je pronalaženje preko potrebnih rešenja za obnovu i očuvanje mira. U suprotnom, gubimo međunarodni poredak i međunarodno pravo. Kada je diplomatija najteže oruđe koje treba upotrebiti, upravo tada je najpotrebnije koristiti je", istakao je Johanis.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading