OPŠTE KRVOPROLIĆE NA BLISKOM ISTOKU! Izrael pocepan između tri fronta, Sirija prijavila teške gubitke

Autor:

Svet

01.10.2024

07:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U čitavom regionu situacija je katastrofalna

OPŠTE KRVOPROLIĆE NA BLISKOM ISTOKU! Izrael pocepan između tri fronta, Sirija prijavila teške gubitke

Foto: printscreen/facebook.com/Israel Defence Forces

Broj poginulih u izraelskom vazdušnom napadu na Damask porastao je na tri, a povređeno je devet osoba, objavili su sirijski državni mediji.

Ranije je državna televizija objavila da je jedan od njenih televizijskih voditelja Safa Ahmad poginuo u napadima.

Izraelski vazdušni napad naneo je i značajnu štetu privatnoj imovini, dodali su mediji, a preneo Skaj njuz.

Takođe je objavljeno da je sirijska protivvazdušna odbrana oborila više raketa i dronova iznad Damaska.

Izrael nije komentarisao napad.

Podsećamo da je Izraelska vojska (IDF) počela je pograničene kopnene operacije u južnom Lubanu protiv militantne grupe Hezbolah i infrastrukture koja se nalazi duž severne granice Izraela, objavio je jutros Tajms of Izrael.

IDF je jutros saopštio da je upad počeo sinoć i da je cilj bio infrastruktura Hezbolaha u brojnim libanskim selima duž granice koja su predstavljala pretnju izraelskim gradovima.
Kopnenim trupama pomoć su pružale vazdušne i artiljerijske snage, saopštila je vojska, dodajući da je operacija zasnovana na planovima koje su izradili Generalštab i severna komanda IDF.

Potvrda da izraelske trupe deluju na libanskoj strani granice stigla je nekoliko sati nakon što su se na društvenim mrežama i u nekim arapskim medijima pojavili različiti oprečni izveštaji o tome da li su neke trupe već prešle granicu. 

Libanske trupe dodatno su pojačale spekulacije kada su se povukle oko pet kilometara sa položaja duž granice kasno u ponedeljak.

Republika

Foto: Tanjug/AP Photo/Hussein Malla

Hezbolah nije spreman da se preda

Uoči objave IDF, izraelski zvaničnik je za Tajms of Izrael rekao da su njihove američke kolege obaveštene da je cilj ograničene operacije uklanjanje položaja Hezbolaha duž severne granice Izraela, čime se stvaraju uslovi za diplomatski sporazum pod kojim će Hezbolah biti potisnut iza reke Litani, u skladu sa rezolucijom Saveta bezbednosti UN.

Dva izraelska zvaničnika rekla su za Aksios da će operacija biti ograničena i po vremenu i po obimu i da cilj nije zauzmanje južnog Libana.

SAD su u ponedeljak izrazile zabrinutost da bi čak i ograničeni upad mogao da se proširi, Tajms of Izrael piše da se čini da je administracija američkog predsednika Džoa Bajdena izrazila svoju podršku racijama, i to putem poziva između američkog ministra odbrane Lojda Ostina i njegovog izraelskog kolege Joava Galana.

- Složili smo se da je neophodno onesposobiti infrastrukturu duž granice kako bismo osigurali da libanski Hezbolah ne može da izvede napade nalik 7. oktobru na severne zajednice Izraela - rekao je Ostin, a naveo Pentagon.

Republika

Foto: Credit: Alberto PIZZOLI / AFP / Profimedia

Oglasio se i Pentagon

Dvojica ministara razgovarali su o najnovijim vojnim operacijama Izraela, a Ostin je "jasno stavio do znanja da Sjedinjene Američke Države podržavaju pravo Izraela da se brani".
Iako se činilo da podržava operaciju IDF, Ostin je ipak naglasio da upad nije bio cilj sam po sebi.

- Ponovo sam potvrdio da je potrebna diplomatska rezolucija kako bi se osiguralo da civili mogu bezbedno da se vrate svojim domovima sa obe strane granice -  rekao je on.

Takođe je rekao da SAD u takvom položaju da mogu da brane američko osoblje, partnere i saveznike od pretnji Irana i terorističkih organizacija koje podržava Iran. 

Ostin je ponovio da će Iran pretrpeti ozbiljne posledice u slučaju da odluči da pokrene direktan vojni napad na Izrael.

Početak kopnene ofanzive IDF došao je oko dve nedelje nakon intenziviranih borbi sa Hezbolahom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading