"HAMAS ME JE ZLOSTAVLJAO ZBOG MOG POREKLA" Jeziva ispovest devojke koju je ISIS oteo kad je imala 11 godina, a IDF oslobodio u Pojasu Gaze!

Autor:

Svet

04.10.2024

09:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Njeno poreklo bilo je trn u oku kako ISIS-u, tako i Hamasu

"HAMAS ME JE ZLOSTAVLJAO ZBOG MOG POREKLA" Jeziva ispovest devojke koju je ISIS oteo kad je imala 11 godina, a IDF oslobodio u Pojasu Gaze!

Foto: X/Printscreen

Izraelska vojska (IDF) objavila je juče da je spašena 21-godišnja Jezidka koju je Hamas držao zatočenu u Gazi više od deceniju nakon što ju ISIS oteo u Iraku.

IDF kaže da se radilo o "složenoj operaciji" koordinisanoj sa SAD i drugim međunarodnim akterima.

Favzija Amin Sido, o kojoj smo i juče pisali, je za CNN rekla da ju je ISIS oteo kao dete u avgustu 2014. godine, kada je grupa zauzela planinsku oblast Sindžar u severnom Iraku.

ISIS je pogubio jezidske muškarce i dečake i počinio dela seksualnog nasilja i silovanja nad ženama i devojčicama, među ostalim zločinima.

 

 

Sido je rekla da je zatim prokrijumčarena na različite lokacije u nekoliko zemalja tokom sledećih nekoliko godina.

- Završili smo u kampu Al-Hol u Siriji pre nego što smo prokrijumčareni u Idlib 2019. godine, a odatle smo otišli u Tursku. 2020. godine sredili su mi pasoš u Turskoj kako bih mogla da letim iz Istanbula u Hurgadu u Egiptu, a zatim u Gazu - rekla je.

"Hamas me zlostavljao zbog mog porekla"

Rekla je za CNN da je godinu dana ostala u Rafi u južnoj Gazi, gde je život bio "nepodnošljiv", često se selila otkako je u oktobru 2023. izbio rat Izraela i Hamasa do utorka, kada ju je, kako je rekla, spasila jedna nevladina organizacija.

- Hamas me je stalno zlostavljao zbog mog jezidskog porekla i kontakta s mojom porodicom, čak je otišao toliko daleko da mi je formatirao telefon tokom svojih istraga - rekla je.

- U složenoj operaciji koordinisanoj između Izraela, Sjedinjenih Država i drugih međunarodnih aktera, nedavno je spašena u tajnoj misiji iz Pojasa Gaze preko prelaza Kerem Šalom. Po ulasku u Izrael, nastavila je do Jordana preko Alenbi mosta-prelaza i odande se vratila svojoj porodici u Irak - saopštio je juče IDF.

 

 

IDF je rekao da je njen otmičar ubijen, "verovatno tokom IDF-ovog napada" u Gazi, što joj je omogućilo da pobegne u skrovište.

Favzija nije spomenula napad kada je govorila za CNN. Rekla je samo da ju je u Rafi spasila nevladina organizacija, čijeg se imena nije mogla setiti.

- Odatle su me američki zvaničnici odveli i pomogli mi da se vratim u Bagdad - rekla je.

SAD i Irak sarađivali na pronalasku otete devojke

Sjedinjene Države i Irak potvrdili su da su koordinisano pomogli u evakuaciji devojke iz Gaze.

- Kontaktirala nas je iračka vlada, koja je upoznata s činjenicom da je pobegla, da je živa i da želi da se vrati kući svojoj porodici - rekao je juče portparol američke vlade Metju Miler.

 

 

- Vlada Iraka tražila je od nas da učinimo sve što možemo kako bismo je izvukli iz Gaze i vratili kući. Stoga smo tokom proteklih nekoliko nedelja radili s brojnim našim partnerima u regiji kako bismo je izvukli iz Gaze - rekao je Miller.

Ministarstvo spoljnih poslova Iraka saopštilo je da je Sido oslobođena nakon više od četiri meseca napora iračkih vladinih agencija koje su sarađivale s američkim i jordanskim vlastima.

Izraelski diplomata David Saranga objavio je snimak koji prikazuje susret devojke i članova njene porodice. Saranga je rekao da je njen otmičar bio "palestinski član Hamasa-ISIS-a".

- Njena je priča podsetnik na brutalnost s kojom se suočavaju jezidska deca, odvedena bez izbora - napisao je Saranga.

Ko su Jezidi?

Jezidi su etnokonfesionalna grupa Kurda.

Žive u Iraku, Siriji, Jermeniji, Gruziji, Iranu i Turskoj, kao i u dijaspori.

Ukupno ih ima 900.000 – 1.500.700 i govore kurdskim jezikom.

Jezidizam se smatra posebnom monoteističkom religijom, a u njihovom verskom učenju mešaju se elementi mazdeizma - zoroastrizma, hrišćanstva, judaizma i islama.

Imaju dve svete knjige: "Knjigu otkrovenja" i "Crnu knjigu".

Jezide nazivaju i "Đavolji poštovaoci", jer je centralna figura njihove religije Malak Tavus, koji se izjednačava sa Šejtanom odnosno Satanom.

Jezidi čine većinsko stanovništvo u graničnom području Iraka i Sirije, pored planine Sindžar.

Tokom ratnih sukoba u Iraku 2014. godine, vojne snage takozvane Islamske države su nad Jezidima u području Sindžara izvršile genocid smatrajući ih obažavaocima Satane i da kao takvi ne treba da postoje, te su mnogi prisilno prevedeni na islam, a žene postale seksualne robinje ISIS-a.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading