ZBOG NJE JE IZRAEL PREVRNUO SVAKI KAMEN U POJASU GAZE! Spašena devojka koju je ISIS kidnapovao kada je imala 11 godina! (FOTO/VIDEO)

Autor:

Svet

03.10.2024

21:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ona sada ima 21 godinu i ponovo se ujedinila sa svojom porodicom u Iraku

ZBOG NJE JE IZRAEL PREVRNUO SVAKI KAMEN U POJASU GAZE! Spašena devojka koju je ISIS kidnapovao kada je imala 11 godina! (FOTO/VIDEO)

Foto: Iraqi Ministry of Foreign Affairs

Žena iz naroda Jezida koju je ISIS kidnapovao iz Iraka 2014. godine kada je imala 11 godina i kada je prokrijumčarena u Pojas Gaze, spašena je i ponovo spojena sa svojom porodicom.

Spasavanje i povratak kući Favzije Amin Sido odvojeno su najavila ministarstva spoljnih poslova Izraela i Iraka.

Izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je Sido oteta od svoje porodice 2014. godine usred napada ISIS-a na jezidske zajednice u Iraku, pošto je teroristička organizacija poznata po svojoj brutalnosti preuzela kontrolu nad ogromnim delovima zemlje.

 

 

Zatim je prodata jednom čoveku iz Pojasa Gaze koji je u to vreme bio u poseti Iraku. Izraelske snage bezbednosti su nedavno izvukle Sido i vratile je kući.

U kasnijoj izjavi, Izraelske odbrambene snage (IDF) su saopštile da je Sido spašena u složenoj operaciji koju su koordinisali COGAT, IDF i Ambasada SAD u Jerusalimu, zajedno sa "drugim članovima međunarodne zajednice".

IDF je saopštila da je "terorista koji ju je držao" nedavno ubijen, očigledno u izraelskom napadu tokom borbi u Gazi, što joj je omogućilo da pobegne u skrovište u Gazi.

- Mlada devojka je izvučena iz Pojasa Gaze poslednjih dana u tajnoj operaciji preko prelaza Kerem Šalom. Nakon što je prešla u Izrael, odvedena je u Jordan preko prelaza Alenbi, a zatim kod svoje porodice u Irak - saopštila je IDF.

Foto: www.profimedia.rs

Borac Islamske države negde u pustinji Iraka ili Sirije

 

Vojska je saopštila da je incident pružio dodatni dokaz "veze između terorističke grupe Hamas i Islamske države i dodatne dokaze o zločinima protiv čovečnosti koje je ta teroristička grupa izvršila u Gazi".

U saopštenju iračkog Ministarstva spoljnih poslova navodi se da je Sido puštena zajedničkim naporima "u visokoj koordinaciji" sa američkim ambasadama u Bagdadu i Amanu, zajedno sa jordanskim vlastima. U njemu se nije pominjalo učešće Izraela.

Portparol američkog Stejt departmenta rekao je da su SAD 1. oktobra "pomogle da se bezbedno evakuiše iz Gaze mlada žena Jezid kako bi se ponovo spojila sa svojom porodicom u Iraku".

Portparolka je rekla da je kidnapovana iz svog doma u Iraku sa 11 godina i prodata u Gazu. Njen otmičar je nedavno ubijen, što joj je omogućilo da pobegne i traži repatrijaciju, rekao je portparol.

Foto: Israel Defense Forces

Devojska Favzija Amin Sido na putu ka svom domu u Irak, na planinu Sindžar gde živi najveća zajednica drevnog naroda Jezidi

 

Jevrejski filantrop Stiv Maman, kojeg neki nazivaju "jevrejskim Šindlerom", podelio je snimak njenog ponovnog okupljanja sa porodicom u sredu uveče i aludirao na njegovu umešanost u njeno oslobađanje.

- Obećao sam Favzi Jezidi koja je bila talac Hamasa u Gazi da ću je vratiti kući njenoj majci u Sindžar - napisao je Maman na X-u.

- Njoj je to izgledalo nadrealno i nemoguće, ali ne i meni, moj jedini neprijatelj je bilo vreme. Naš tim ju je pre nekoliko trenutaka ponovo spojio sa majkom i porodicom u Sindžaru.

David Saranga, direktor Biroa za digitalnu diplomatiju Ministarstva spoljnih poslova, prokomentarisao je njeno oslobađanje, rekavši: "Godinama je držana u zatočeništvu palestinskog pripadnika Hamasa-ISIS-a. Njena priča je podsetnik na brutalnost sa kojom se suočavaju jezidska deca, uzeta bez izbora."

Žena je pripadnica drevne jezidske verske manjine koja se uglavnom nalazi u Iraku i Siriji u kojoj je više od 5.000 pripadnika ubijeno i hiljade kidnapovano u kampanji 2014. za koju su UN rekli da predstavlja genocid.

Jezidi su grupa koja govori kurdski jezik i potiče iz severnog Iraka.

Više od 6.000 Jazida zarobili su teroristi Islamske države iz njihovog rodnog regiona Sindžar u Iraku 2014. godine, pri čemu su mnoge žene i devojke prodate u seksualno ropstvo, a dečaci indoktrinirani u ideologiji džihada i obučeni kao deca vojnici i odvedeni preko granica, uključujući i Tursku i Siriju.

Tokom godina, više od 3.500 je spašeno ili oslobođeno, prema iračkim vlastima, dok se oko 2.600 i dalje vodi kao nestalo.

Strahuje se da su mnogi mrtvi, ali jezidski aktivisti kažu da veruju da su stotine još uvek živi piše Times of Israel.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading