BAJDEN "PUKAO PO ŠAVOVIMA" KAD JE ČUO ZA OVO! Isplivali tajni dokumenti Izraela o napadu na Iran - više nema nazad

Autor:

Svet

21.10.2024

22:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tel Aviv planira totalni rat sa Teheranom.

BAJDEN "PUKAO PO ŠAVOVIMA" KAD JE ČUO ZA OVO! Isplivali tajni dokumenti Izraela o napadu na Iran - više nema nazad

Foto: x/printscreen/@ClayTravis

Duboka zabrinutost predsednika Bajdena

Portparol Bele kuće Džon Kirbi izrazio je duboku zabrinutost predsednika SAD Džozefa Bajdena zbog nedozvoljenog objavljivanja tajnih dokumenata o izraelskim pripremama za potencijalni osvetnički napad na Iran. Kirbi je istakao da je administracija aktivno istražuje ovaj slučaj, ali da još uvek nije sigurna da li je informacija procurila ili je hakovana. Takođe, zvaničnici administracije nemaju indicija da se očekuje da i drugi ovakvi dokumenti dospeju do javnosti.

Istraživanje i reakcija izraelskih kolega

Američki zvaničnici su potvrdili da se intenzivno istražuje neovlašćeno objavljivanje tajnih dokumenata, a Kirbi je istakao da su razgovarali s izraelskim kolegama o ovom slučaju. Dokumenti se pripisuju Nacionalnoj geoprostornoj obaveštajnoj agenciji SAD i Nacionalnoj bezbednosnoj agenciji, a napisani su u stilu sličnim dokumentima koji su ranije dospevali u javnost iz Pentagona.

Tajni dokumenti i njihov sadržaj

Dokumenti koji su procurili u javnost nose nazive "Izrael: Vazduhoplovne snage nastavljaju pripreme za udar na Iran i izvode drugu vežbu raspoređivanja velikih snaga" i "Izrael: odbrambene snage nastavljaju ključnu pripremu municije i tajnu BPL (UAV) aktivnost gotovo sigurno za napad na Iran". Oba dokumenta su datirana 16. oktobra i objavljena dan kasnije, a prenosi ih britanski Gardijan.

Napetost u regionu

Ova situacija dodatno pojačava napetost u regionu, posebno nakon što je Iran izveo napad na Izrael 1. oktobra sa oko 200 balističkih raketa. Izraelski vazdušni napad na Siriju takođe je dodatno pogoršao situaciju, pri čemu su stradali civili, među kojima je bilo i dece.

Nedozvoljeno objavljivanje tajnih dokumenata o izraelskim pripremama za potencijalni osvetnički napad na Iran izazvalo je reakciju predsednika SAD Džozefa Bajdena i američkih zvaničnika, koji aktivno istražuju ovaj slučaj. S obzirom na napetost u regionu, posebnu pažnju privlači sadržaj tih tajnih dokumenata i moguće posledice njihovog procurivanja u javnost.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading