IZRALESKA VOJSKA UNIŠTILA TUNEL PREKO KOJEG JE PLANIRAN OPŠTI NAPAD! Hezbolahu zadat smrtni udarac

Autor:

Svet

24.10.2024

22:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sprečen veliki masakr!

IZRALESKA VOJSKA UNIŠTILA TUNEL PREKO KOJEG JE PLANIRAN OPŠTI NAPAD! Hezbolahu zadat smrtni udarac

Foto: Tanjug/AP

Uništavanje Hezbolahovog tunela u Libanu

Izraelske vojne snage su nedavno uništile još jedan tunel Hezbolaha koji je pronađen u Libanu, a koji je bio pripreman za napad elitnih snaga na jevrejsku državu. Vojnici Brigade Hiram i jedinice Shaldag izraelskih odbrambenih snaga locirali su tunel "u srcu stambenog naselja" na jugu Libana, saopštili su zvaničnici. Ulaz u sistem tunela bio je smešten u civilnoj kući koja je takođe služila kao skladište oružja Hezbolaha, prema izjavama izraelskih odbrambenih snaga.

U samom tunelu, vojnici su pronašli mnoštvo oružja i vojne opreme rezervisane za Hezbolahove elitne Radwan snage. Kao i kod drugih velikih tunela lociranih na jugu Libana, IDF tvrdi da su teroristi gradili rezervoar oružja u podzemnom sistemu za planiranu invaziju Izraela. IDF je uništio tunel u snažnoj eksploziji koja je uništila pet zgrada povezanih sa podzemnim skladištem oružja. Pored uništavanja tunela, IDF je takođe istakao da su njihove nedavne operacije u Libanu videle kako su njihove trupe uništile hotel i druge zgrade terorista koje su skrivale lansere raketa Hezbolaha, koji su korišćeni za napade na Galileju i druge severnoizraelske gradove u poslednjim mesecima.


UN rezolucija 1701

Operacija dolazi nedelju dana nakon što je IDF locirao još jedan tunel na jugu Libana koji je bio pripreman za navodnu "Osvojite Galileju" operaciju Hezbolaha. U tom tunelu, vojnici IDF-a su pronašli helikopterske rakete, minobacačke granate, datoteke, municiju, motocikle i dovoljno hrane i opreme da traje danima za Hezbolahovu Radwan jedinicu. Portparol izraelskih odbrambenih snaga, kontraadmiral Daniel Hagari, koji je obišao tunel, izjavio je da bi teroristi koristili oružje i motocikle za napad na Kirjat Šmonu i druge severne sela u jevrejskoj državi. Postojanje tunela tako blizu granice je jasno kršenje Rezolucije 1701 Saveta bezbednosti UN-a, koja je okončala izraelsko-libanski rat 2006. godine i stvorila zonu zabranu duž granice gde je IDF-u i Hezbolahu zabranjeno da operišu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading