TUČA U GRUZIJSKOM PARLAMENTU: Zakon o stranim agentima podelio zemlju, na ulicama Tbilisija opšti metež, oglasila se i EU (VIDEO)

Autor:

Svet

01.05.2024

15:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tokom sinoćnjeg protesta u Tbilisiju, policija je privela 63 osobe, a šest policajaca je povređeno.

TUČA U GRUZIJSKOM PARLAMENTU: Zakon o stranim agentima podelio zemlju, na ulicama Tbilisija opšti metež, oglasila se i EU (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP Photo/Zurab Tsertsvadze

Gruzijski poslanici su se sukobili danas u parlamentu dok su vodili raspravu tokom drugog čitanja zakona o "stranim agentima" koji je izazvao višenedeljne proteste.

Gruzijska televizija je pokazala komešanje u sali, jedan provladin poslanik je bacio knjigu na opozicione poslanika, dok su drugi vikali i fizički se sukobljavali sa protivnicima, preneo je Rojters.

Gruzijske snage bezbednosti upotrebile su sinoć vodene topove, suzavac i šok bombe protiv demonstranata ispred parlamenta, koji su protestovali protiv usvajanja zakona o "stranim agentima" koji opozicija i zapadne nacije smatraju autoritarnim i inspirisanim Rusijom.

Tokom sinoćnjeg protesta u Tbilisiju, policija je privela 63 osobe, a šest policajaca je povređeno, rekao je zamenik ministra unutrašnjih poslova, Aleksandre Darahvelidze.

Levan Habeišvili, lider partije Ujedinjeni nacionalni pokret, najvećeg opozicionog bloka Gruzije, govorio je danas u parlamentu sa zavojima na licu. Njegova stranka je saopštila da ga je policija teško pretukla na protestu, zbog čega je dobio potres mozga, polomljene kosti lica i ostao bez četiri zuba.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, Žozep Borelj, napisao je na platformi X da snažno osuđuje nasilje nad demonstrantima u Gruziji koji su mirno demonstrirali protiv zakona o stranom uticaju.

EU, koja je Gruziji odobrila status kandidata u decembru, saopštila je da bi zakon mogao da uništi nade Tbilisija za evropsku integraciju ako bude usvojen.

Pristalice zakona, uključujući Bidžinu Ivanišvilija, milijardera, osnivača vladajuće partije Gruzijski san i bivšeg premijera, kažu da bi zakon o “stranim agentima“ ojačao nacionalni suverenitet usled, kako je rekao, pokušaja Zapada da uvede Gruziju u konfrontaciju sa Rusijom.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading