ŠKOTSKA DOBILA NOVOG PREMIJERA! Ko je on?

Autor:

Svet

07.05.2024

20:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Humza Jusaf više nije na čelu škotske vlade

ŠKOTSKA DOBILA NOVOG PREMIJERA! Ko je on?

Foto: Tanjug/Andrew Milligan/PA via AP

Novi predsednik škotske stranke SNP Džon Svini izabran je danas u škotskom parlamentu za novog predsednika škotske vlade umesto Humze Jusafa.

Dan nakon što ga je nasledio na čelu stranke, koja podržava nezavisnost Škotske, Svini, 60-godišnji politički veteran i dugogodišnji drugi čovek vlade, postao je treći škotski premijer u nešto više od godinu dana.

Nije iznenađenje

Dolazi na mesto Humze Jusafa (39) koji je prošle sedmice podneo ostavku nakon što je raskinuo koaliciju sa Zelenima. Oni su se suzdržali od glasanja. 

Svinijev izbor nije iznenađenje. Dobio je 64 od 129 glasova u parlamentu u kojem Škotska nacionalna stranka ima veliku prednost pred opozicionim strankama, ali nema apsolutnu većinu. Još mora da da zakletvu Vrhovnom sudu. 

Jusaf je ranije tokom dana službeno podneo ostavku u pismu britanskom kralju Čarlsu III. Na vlasti je bio 13 meseci, nakon harizmatične Nikola Sterdžen. Bio je najmlađi škotski premijer i prvi iz redova nacionalne manjine.

- Kao mladi musliman, rođen i odrastao u Škotskoj, nikada nisam ni sanjao da bih jednog dana mogao dobiti privilegiju da vodim svoju zemlju - napisao je.

Bio potpredsednik vlade

Škotski parlament odgovoran je za mnogobrojna područja uključujući zdravstvo i obrazovanje, a za spoljnu politiku i odbranu nadležan je London. 

Džon Svini bio je od 2014. do 2023. potpredsednik vlade u mandatu Nikole Sterdžen. Dužnost je napustio kada je ona podnela ostavku. SNP je vodio od 2000. do 2004., kada je stranka bila u opoziciji. 

Deo opozicije optužuje SNP, koji je na vlasti od 2007., da prednost daje borbi za nezavisnost nauštrb svakodnevnog života građana, no Svini je u ponedeljak obećao da će se fokusirati na "ekonomiju, zapošljavanje, životne troškove" pa na zdravstveni sistem, obrazovanje i klimatsku krizu.

Naglasio je i da želi da Škotska postane nezavisna. No te ambicije za sada su u slepoj ulici nakon što je britanski Vrhovni sud krajem 2022. presudio da samo britanska vlada može da da dozvolu za novi referendum. Zadnji referendum 2014. nije uspeo.

(Republika/Hina)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading