ON ĆE BITI NOVI GENERALNI SEKRETAR NATO: Izabran naslednik Stoltenberga

Autor:

Svet

20.06.2024

14:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jens Stoltenberg juče je prvi put podržao holandskog premijera Rutea kao kandidata za novog generalnog sekretara NATO

ON ĆE BITI NOVI GENERALNI SEKRETAR NATO: Izabran naslednik Stoltenberga

Foto: Tanjug/AP

Klaus Johanis, rumunski predsednik, povukao se iz trke za novog generalnog sekretara NATO, otvarajući put holandskom premijeru Marku Ruteu – koji se dugo smatrao favoritom za tu funkciju – da formalno dobije tu funkciju.

Sajt "Politiko" preneo je da će Rute biti sledeći generalni sekretar NATO.

Podsetimo, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg juče je prvi put podržao holandskog premijera Rutea kao kandidata za novog generalnog sekretara NATO, opisujući ga kao "vrlo jakog kandidata".

Stoltenberg je govorio na konferenciji za novinare sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom neposredno nakon vesti da su Slovačka i Mađarska pružile podršku Ruteovoj kandidaturi, objavljeno je na sajtu NATO.

NATO bira šefa Severnoatlantske alijanse na osnovu konsenzusa, a 29 zemalja članica već je podržalo Rutea kao Stoltenbergovog naslednika, dok su Mađarska, Slovačka i Rumunija bile poslednje koje su se opirale toj opciji.

- Nije na meni da biram svog naslednika - rekao je Stoltenberg, ali je dodao da je Rute "vrlo jak kandidat" koji ima puno iskustva kao premijer.

Kako smo već pisali, Rute je savladao ključnu prepreku time što je odobrovoljio mađarskog premijera Viktora Orbana da ga podrži ili makar da se ne usprotivi njegovom postavljenju.

Kako se navodi, Rute je ponudio ono što Orban najviše želi, a to je da Mađarska bude isključena iz svih aktivnosti NATO usmerenih na podršku Ukrajini. Podsetimo, Orban je već dao zadatak svom timu da iznađu pravni okvir koji bi garantovao članstvo Mađarske u NATO, čak iako ta zemlja odbije da se priključi eventualnom ratu s Rusijom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Vreme

21.06.2024 19:26

Zapadnjaci ništa ne znaju o atomskoj bombi a pričaju o njoj kao o kajmaka u lepinji. Čudno da Japanci o tome ćute i njihovi narodi iz Hirošime i Nagasakija. Oni treba da dođu u Evropu i saopšti iskustva od Amerijw u 2-sv.ratu.