"MORAMO NANETI ZNAČAJNE PORAZE RUSIJI" Iz Kijeva objasnili motive i ciljeve upada u Kursku oblast

Autor:

Svet

16.08.2024

14:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Podoljak je dodao da Kijev apsolutno ne planira da moli, ali da ima proverena, efikasna sredstva prinude.

"MORAMO NANETI ZNAČAJNE PORAZE RUSIJI" Iz Kijeva objasnili motive i ciljeve upada u Kursku oblast

Foto: Tanjug/Ukrainian Security Service Press Office via AP

Ukrajinska ofanziva u ruskoj Kurskoj oblasti traje već duže od 10 dana i ne pokazuje znakove posustajanja.

Iako i dalje nije jasno koji je konačni cilj upada, u kojem su Ukrajinci zauzeli više od 500 kvadratnih kilometara ruske teritorije, danas je zanimljivo objašnjenje ponudio Mihajlo Podoljak, savetnik ukrajinskog predsednika, Volodimira Zelenskog.

- Ukrajina nije zainteresovana za okupaciju ruskih teritorija. To je očito, jer Ukrajina vodi isključivo odbrambeni rat, strogo u okviru međunarodnog prava... Ali ako govorimo o potencijalnim pregovorima, naglašavam potencijalnim, moraćemo naterati Rusiju za pregovarački sto, i to pod našim uslovima - objavio je Podoljak na X-u.

On je dodao da Kijev apsolutno ne planira da moli, ali da ima proverena, efikasna sredstva prinude.

- Osim ekonomskog i diplomatskog, ovo je i vojno sredstvo. Moramo naneti značajne taktičke poraze Rusiji. U regionu Kursk jasno vidimo kako se vojni alat objektivno koristi za uveravanje Rusije da uđe u pošten pregovarački proces. Ponavljam, da uđe u pregovarački proces, a ne u tradicionalnu rusku propagandu i kapitulantske ucene - naveo je.

 

 

Podoljak kaže i da je važan alat uticaj na javno mnjenje unutar Rusije, koje se počinje menjati kada je rat zašao duboko u njihovu teritoriju.

- Činjenica je da su donedavno građani agresorske zemlje uglavnom ostajali ravnodušni na neprijateljstva, jer su se ona odvijala u Ukrajini. Među našim zapadnim saveznicima postoji određena iluzija da među Rusima postoji rasprava o ratu. Ne, nema takvih rasprava. Tamo se uopšte ne raspravlja o političkim temama. Rusi nisu pričali o ratu i osećali su se sasvim ugodno, jer se smrt i razaranje događalo daleko od njih - naveo je savetnik Zelenskog.

Konstatuje da su se Rusi, kad je rat došao na njihovu teritoriju, očito uplašili.

- Šokirani su. Iako se bitke u Kurskom regionu na televiziji nazivaju "poznatom situacijom na granici", porodice i prijatelji počeli su šaputati o stvarnoj situaciji na frontu. Negativne promene u psihološkom stanju ruskog stanovništva biće još jedan argument za početak pregovora - zaključio je Podoljak.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading