RASTU TENZIJE U SAD: Tim Kamale Haris se oglasio o materijalima protiv Trampa, dobijenim od iranskih hakera

Autor:

Svet

21.09.2024

08:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iranska stalna misija pri Ujedinjenim nacijama u Njujorku saopštila je da iranska Vlada nema nameru niti motiv da se meša u predsedničke izbore u SAD.

RASTU TENZIJE U SAD: Tim Kamale Haris se oglasio o materijalima protiv Trampa, dobijenim od iranskih hakera

Foto: Tanjug/AP Photo/Julia Nikhinson, Tanjug/AP Photo/Brynn Anderson

Iz kampanje Kamale Haris, potpredsednice SAD i kandidatkinje Demokratske stranke na predsedničkim izborima, saopštili su da nisu koristili ništa od materijala koji je stigao od iranskih hakera.

Federalni istražni biro (FBI), ranije je saopštio da su hakeri povezani sa Iranom provalili u mejl adrese povezane sa kampanjom Donalda Trampa, bivšeg predsednika i kandidata Republikanske stranke.

Kako je preneo ABC news, hakeri su prikupljeni materijal poslali još predstavnicima kampanje Džozefa Bajdena, aktuelnog šefa Bele kuće, pre nego što je odustao od kandidature.

Iz Trampove kampanje su u sredu tražili više informacija od tima Kamale Haris, uključujući i to da javno objavi materijal koji su dobili od hakera bez obzira na to da li je on iskorišćen ili ne.

- Nismo koristili te materijale - poručili su iz Kamalinog tima.

Iz kampanje potpredsednice Amerike odbili su da navedu da li će poslušati zahtev koji su poslali iz Trampovog tima.

Podsetimo, iranski hakeri koji su upali u internu komunikaciju predizbornog štaba Donalda Trampa poslali su mejlove sa informacijama koje su dobili ljudima povezanim sa kampanjom Džoa Bajdena krajem juna i početkom jula, saopštile su američke obaveštajne agencije u zajedničkom saopštenju.

Nema naznaka da je Bajdenova kampanja odgovorila na ova pisma, saopštio je FBI. Osim toga, prema obaveštajnim agencijama, ukradene informacije iz Trampove kampanje slate su i američkim medijima.

Prema izvoru The Washington Posta, hakeri su, koristeći pseudonime, poslali mejlove najmanje trojici demokratskih savetnika za predsedničku kampanju u to vreme.

Portparol kampanje potpredsednice, Kamale Haris, rekao je za CNN da su nekolicini ljudi poslati mejlovi koji su "izgledali kao neželjena pošta ili pokušaj fišinga".

FBI je nazvao aktivnosti hakera primerom iranskog višesmernog pristupa raspirivanju razdora i potkopavanju poverenja u američki izborni proces. Obaveštajna služba je takođe upozorila da će, kako se izbori budu približavali, drugi igrači, uključujući Rusiju i Kinu, pokušati da prodube podele u američkom društvu.

Kampanja Donalda Trampa objavila je da je njena interna komunikacija hakovana u avgustu nakon što je Politiko izvestio da je krajem jula počeo da prima mejlove sa anonimnog naloga. Njihov pošiljalac ponudio je novinarima interne dokumente iz Trampove kampanje, uključujući izveštaj o potencijalnim slabostima njegovog potpredsedničkog kandidata, Džej Di Vensa.

Nekoliko dana kasnije, Gugl je potvrdio sajber napade na Trampovu kampanju, kao i kampanje Bajdena i Haris, i okrivio za pokušaje hakovanja hakere iz grupe APT42, navodno povezane sa Iranom.

Iranska stalna misija pri Ujedinjenim nacijama u Njujorku saopštila je da iranska Vlada nema nameru niti motiv da se meša u predsedničke izbore u SAD.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading