JEDNU OD NAJSPEKTAKULARNIJIH AKCIJA AGENTI IZVELI U ARGENTINI! Ajhman otkriven u kući bez vode i struje!

Autor:

Svet

21.09.2024

20:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Proverio sam mu ožiljke, kad sam bio siguran da je to on, stisnuo sam ruku kolegi i kazao da smo izvršili zadatak, rekao agent Rafi Eitan.

JEDNU OD NAJSPEKTAKULARNIJIH AKCIJA AGENTI IZVELI U ARGENTINI! Ajhman otkriven u kući bez vode i struje!

Foto: Tanjug/AP, Wikipedia

Jednu od najspektakularnijih akcija Mosad je izveo, nakon višegodišnje potrage, 11. maja 1960. u Argentini. Uhvaćen je nacistički ratni zločinac Adolf Ajhman, tvorac nacističkog "konačnog rešenja" za Jevreje, koji se pod lažnim identitetom skrivao u Argentini.

Bivši šef Gestapovog odseka IV B.4, zadužen za jevrejsko pitanje, netragom je nestao nakon pada Trećeg rajha. Prethodno je uništio izveštaje o svojim zlodelima, kao i fotografije koje bi omogućile njegovu identifikaciju. Izrael je počeo potragu za njim 1945, a vodili su je članovi jevrejske zajednice na čelu sa Simonom Vizentalom, poznatim lovcem na naciste koji je i sam preživeo koncentracioni logor.

HTEO SAM DA GA ZADAVIM

Zahvaljujući tužiocu nemačke savezne države Hesen Fricu Baueru, izraelske službe doznale su 1957. da se Ajhman skriva u Argentini pod imenom Rikardo Klement. Trebalo je više od dve godine traganja da bi se pronašla njegova kuća, bez vode i struje, u četvrti San Fernando, u predgrađu Buenos Ajresa.

PRIHVATIO SAM SUDBINU

Ajhman je otmičarima u automobilu na nemačkom kazao: 

- Već sam prihvatio svoju sudbinu.

Odveli su ga potom u jednu vilu unajmljenu u tu svrhu i privezali ga za krevet. Imao je povez na očima.

- Otkrio sam mu oči i proverio ožiljke. Kada sam bio siguran da je to on, stisnuo sam ruku kolegi i kazao mu da smo izvršili zadatak - rekao je Rafi Eitan za AFP.

Mosadov tim prebacio ga je u Izrael 20. maja odevenog kao stjuarda izraelske avio-kompanije El Al posebnim avionom izraelskog izaslanstva koje je doputovalo u Argentinu na proslavu 150. godišnjice nezavisnosti.

Hitlerov poslušnik osuđen je 15. decembra na smrt zbog zločina protiv jevrejskog naroda, zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina.

Vrhovni sud odbacio je 29. januara 1962. njegovu žalbu. Ubrzo je obešen.

Tokom misije u aprilu 1960. izraelski agenti koji su imali Ajhmanovu fotografiju utvrdili su sa sigurnošću da je Rikardo Klement zaista čovek kojeg traže.

Republika

Foto: Wikipedia

Suđenje Adolfu Ajhmanu

 

Prateći ga, Mosadov agent Tzvi Aharoni sedeo je jednom prilikom odmah iza njega u autobusu.

- Jedva sam odoleo iskušenju da ga zadavim (...) ali znao sam da mu se mora suditi, a ne ubiti ga, radi onih koje je on ubio - rekao je za AFP.

Uz zeleno svetlo Bena Guriona, operaciju je minuciozno pripremio šef Mosada Iser Harel, a sproveo Rafi Eitan. Za dan otmice određen je 11. maj.

Nemac koji je ubio jednog Jevrejina šest miliona puta

Bezbednosne snage "uhapsile su jednog od najvećih nacističkih ratnih zločinaca" i njemu će uskoro suditi izraelski sud, objavio je 23. maja izraelski premijer David Ben Gurion.

"Čovek konačnog rešenja (...) je iza rešetaka", "Izraelci uhvatili ratnog zločinca" nizali su se naslovi u svim svetskim medijima.

Ajhmanovo ime i njegova uloga u deportaciji Jevreja u logore za istrebljenje u istočnoj Evropi više puta su spominjani tokom suđenja u Nirnbergu (1945-1946).

- On je jedan Nemac koji je ubio jednog Jevrejina šest miliona puta - o njemu je rekao pisac i nobelovac Eli Vizel, koji je preživeo Aušvic.

Bivši nacistički pukovnik Ajhman, tada nadzornik u fabrici "Mercedes-Benca", vraćao se svako veče u svoju kuću u Ulici Garibaldi istim putem i u isto vreme.

Nešto nakon 20. maja, agenti su ga presreli po izlasku iz autobusa. Opirao se i zvao u pomoć, ali ugurali su ga u automobil i sakrili pod prekrivač.

- Činilo mi se da traje celu večnost - rekao je Aharoni.

O zločinima svedočilo 111 preživelih

Adolf Ajhman pojavio se prvi put u javnosti pred sudom u Jerusalimu 11. aprila 1961. Optužnica je imala 15 tačaka, a sud je saslušao 111 svedoka optužbe.

- Odeven u crno odelo, belu košulju s crnom kravatom i s velikim naočarima, optuženi, siv u licu, proćelav i stisnutih usana, ušao je u devet sati u stakleni boks u sudnici - pisao je AFP.

Prema rečima pisca Haima Gurija, to suđenje je "prvi put pružilo priliku preživelima genocida da se čuje njihov glas".

Suđenje je pratilo gotovo 450 stranih novinara i stotinak promatrača i diplomata.

Među njima je bila i filozof Hana Arent, koja je 1963. objavila knjigu "Ajhman u Jerusalimu", esej o "banalnosti zla".

Anesteziolog nikad sebi nije oprostio

Lažne registarske tablice, falsifikovani pasoši i skrivena nadzorna kamera 50 godina bili su zaključani u arhivu izraelske obaveštajne službe Mosad, da bi potom postali deo putujuće izložbe u Americi posvećene legendarnom hapšenju Adolfa Ajhmana.

Predmet koji je odigrao presudnu ulogu u misiji, međutim, nije deo izložbe: igla kojom je Ajhmanu ubrizgano sredstvo za smirenje, pre nego što su ga prokrijumčarili u avion i doveli u Izrael.

Priča o toj igli je i priča o dr Joni Elijanu, izraelskom anesteziologu, koga su izabrali da ubrizga Ajhmanu sredstvo za smirenje. Elijan je veći deo života držao iglu sakrivenu u fioci i odbijao je da izađe iz senke, čak i kada su ostali učesnici operacije proglašeni narodnim herojima.

Nikad nije sebi oprostio što je uspavljivanjem Ajhmana prekršio Hipokratovu zakletvu. Ubio se u 88. godini.


Bonus video

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading