I BOGATI PLAČU: Novi premijer Francuske udario na najvišu klasu, o povećanju poreza danas priča cela država

Autor:

Svet

22.09.2024

22:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Posle dve nedelje, objavljen je sastav nove vlade premijera Mišela Barnijea, u kojoj će bivši ministar za Evropu Žan-Noel Baro biti novi šef francuske diplomatije

I BOGATI PLAČU: Novi premijer Francuske udario na najvišu klasu, o povećanju poreza danas priča cela država

Foto: Tanjug/AP Photo/Francois Mori, File

Francuski premijer Mišel Barnije izjavio je danas da neće povećati poreze većini francuskih poreskih obveznika, iako će najbogatiji morati da pomognu da se zatvori rupa u budžetu.

Najznačajniji zadatak Barnijea biće predlog budžeta za 2025. u vreme kada se Francuska već bori da obuzda sve veći budžetski deficit, preneo je Rojters.

"Neću da povećavam poreze svim Francuzima, ni najskromnijim, ni ljudima koji rade, ni srednjoj klasi. Ali ne mogu da isključim najbogatije iz nacionalnog napora da se popravi situacija", rekao je Barnije za televiziju Frans 2.

Barnije je, takođe, rekao da je otvoren za promene penzione reforme, ali da bilo kakve promene ne bi trebalo da potkopaju finansiranje penzionog sistema.

On naveo da želi da uzme u obzir teškoće sa kojima se suočavaju zaposlene majke tokom dugog radnog staža i da je otvoren za sugestije poslodavaca i sindikata.

Barnije je, takođe, obećao pragmatične mere za ograničavanje imigracije.

"Potreban nam je evropski odgovor. Moramo da preduzmemo akciju i kod kuće. Moramo da se pozabavimo pitanjem imigracije mnogo rigoroznije", istakao je Barnije.

Posle dve nedelje, objavljen je sastav nove vlade premijera Mišela Barnijea, u kojoj će bivši ministar za Evropu Žan-Noel Baro biti novi šef francuske diplomatije.

Barnijeov tim od 39 ljudi je veoma mlad i uključuje nekoliko izuzetnih političkih ličnosti, piše Figaro.

Sebastijen Lekorni ostao je na funkciji ministra odbrane, dok je novi ministar unutrašnjih poslova Bruno Retajo.

Za ministra ekonomije, finansija i industriju imenovan je Antoan Arman, a ministarka obrazovanja je An Ženet, takođe, makronista, dok će Rašida Dati biti ministarka kulture.

Kako ocenjuje Figaro, ne iznenađuje da novi ministri dolaze iz desničarskih stranaka ili iz redova makronista.

Za portparolku vlade imenovana je Mod Brežon, koja već četiri godine brani akciju izvršne vlasti na televizijskim prijemnicima, pa je njeno lice stoga relativno poznato široj javnosti.

Predstavnici opozicije, lideri i krajnje desnice i levice u Francuskoj kritikovali su sinoć sastav nove vlade.

Liderka francuske krajnje desnice Marin Le Pen izjavila je da je ova vlada "tranziciona" i, za njen ukus, previše bliska staroj, preneo je BFM TV.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading