REČI PREDSEDNIKA IRANA ZABOLEĆE PUTINA: Da li se Teheran polako distancira od Moskve?

Autor:

Svet

24.09.2024

10:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema rečima Pezeškijana, Iran želi da pregovara sa zapadnim zemljama u vezi sa ratom u Ukrajini.

REČI PREDSEDNIKA IRANA ZABOLEĆE PUTINA: Da li se Teheran polako distancira od Moskve?

Foto: Tanjug/Ahmed Jalil/Pool Photo via AP

Iranski predsednik, Masud Pezeškijan, negira da Teheran snabdeva Moskvu balističkim projektilima.

Prema njegovim rečima, Iran nikada nije podržao rusku invaziju na Ukrajinu. On je to rekao novinarima na Generalnoj skupštini UN u Njujorku, prenosi Gardijan.

Prema njegovim rečima, Iran želi da pregovara sa zapadnim zemljama u vezi sa ratom u Ukrajini.

- Spremni smo da sednemo za pregovarački sto sa Evropljanima i Amerikancima da bismo se uključili u dijalog i pregovore. Nikada nismo odobravali rusku agresiju na ukrajinsku teritoriju - rekao je on.

Na konferenciji za novinare, 16. septembra, Pezeškijan je, odgovarajući na pitanje o navodnim isporukama raketa Rusiji, rekao:

- Možda je takvih isporuka bilo u prošlosti, ali mogu da vas uverim da otkako sam preuzeo dužnost, nije bilo takvih isporuka u Rusiju.

Pezeškijan je preuzeo dužnost predsednika Irana 30. jula 2024.

Podsetimo, početkom septembra, The Wall Street Journal i CNN su objavili da je Iran prebacio balističke rakete kratkog dometa Rusiji. Prema pisanju britanskog lista Times, Rusija je od Irana dobila seriju od više od 200 balističkih projektila. Prema podacima ukrajinske obaveštajne službe na koje se oslanja izdanje, radi se o projektilima Fatah-300, čiji domet dostiže 110 kilometara

Ubrzo je američki državni sekretar, Entoni Blinken, saopštio da je Iran isporučio Rusiji balističke rakete. On je 10. septembra rekao da je Rusija već primila pošiljku balističkih projektila iz Irana i da će ih verovatno koristiti za udare na Ukrajinu u narednim nedeljama. Prema njegovim rečima, desetine ruskog vojnog osoblja obučeno je u Iranu da koristi balistički raketni sistem Fatah-360.

Portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova, Naser Kanaani, rekao je da se Teheran uvek zalagao za okončanje vojnog sukoba između Rusije i Ukrajine, a vojna saradnja između Irana i Rusije "nema nikakve veze sa ukrajinskom krizom". On je takođe negirao da su ruskoj vojsci isporučivane rakete.

Pres-sekretar ruskog predsednika, Dmitrij Peskov, je, komentarišući izveštaje o isporukama raketa, rekao da "ne svaki put ovakva informacija odgovara stvarnosti". On je dodao da je Iran važan partner Rusije, pa Moskva i Teheran razvijaju "saradnju i dijalog u svim mogućim oblastima, uključujući i one najosetljivije".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading