RUSKI TINEJDŽERI OPTUŽENI ZA TERORIZAM: Pogledajte akciju hapšenja osumnjičenih za paljenje helikoptera MI-8 u Omsku (VIDEO)

Autor:

Svet

24.09.2024

13:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Telegram kanali Baza i Shot javili da su u Omsku pritvoreni tinejdžeri koji su se predstavili kao Romi i Anton.

RUSKI TINEJDŽERI OPTUŽENI ZA TERORIZAM: Pogledajte akciju hapšenja osumnjičenih za paljenje helikoptera MI-8 u Omsku (VIDEO)

Foto: X/🔥🗞The Informant/Printscreen

Sud u ruskom gradu Omsku uputio je u istražni zatvor do 21. novembra, dvojicu šesnaestogodišnjih školaraca, osumnjičenih da su zapalili helikopter MI-8. Obojica su postali optuženi u slučaju terorističkog napada, javlja zajednička pres služba regionalnih sudova.

Ranije su Telegram kanali Baza i Shot javili da su u Omsku pritvoreni tinejdžeri koji su se predstavili kao Romi i Anton. Navodno su 21. septembra uveče ušli u lokalnu vazdušnu bazu, gde su bacili Molotovljev koktel na helikopter Mi-8. 

Prilikom hapšenja, školarci su izjavili da su preko Telegrama dobili zadatak od, navodno, ukrajinskih nalogodavaca, koji su obećali 20 hiljada dolara za podmetanje požara, ali su potom nestali i obrisali prepisku.

Sličan incident dogodio se 11. septembra u gradu Nojabrsk u Jamalo-Neneckom autonomnom okrugu. Tamo su dvojica školaraca, od 13 i 14 godina, navodno, zapalila helikopter MI-8 avio-kompanije Utair, takođe, navodno, po zadatku za nagradu od pet miliona rubalja. Obojica su privedeni i pokrenut je krivični postupak.

Kako se navodi, osumnjičeni su helikopter polili zapaljivom smešom, jedan od njih je ispod njega bacio opušak u flašu, nakon čega je došlo do eksplozije. Tinejdžeri su uspeli da pobegnu sa aerodroma, ali su pronađeni nakon što su otišli ​​kod lekara zbog zadobijenih opekotina.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu, širom Rusije su zapaljene vojne matične službe, policijske uprave, zgrade gradske uprave i prijemne kancelarije Jedinstvene Rusije. Nakon objavljivanja mobilizacije, broj ovakvih napada se povećao.

Od podmetanja požara niko nije poginuo. Za terorizam se najčešće terete oni koji su pritvoreni nakon proleća 2022. godine, kada su slučajevi postali rasprostranjeni. Više od 30 slučajeva je već rezultiralo osuđujućim presudama, od kojih je najteža 19 godina zatvora izrečena dvojici antiratnih aktivista zbog paljenja zgrade gradske uprave u Čeljabinskoj oblasti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading