DŽULIJAN ASANŽ PRIZNAT KAO POLITIČKI ZATVORENIK: Parlamentarna skupština Saveta Evrope donela odluku

Autor:

Svet

02.10.2024

21:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rezolucija je usvojena sa 88 glasova "za", 13 glasova "protiv" i 20 uzdržanih

DŽULIJAN ASANŽ PRIZNAT KAO POLITIČKI ZATVORENIK: Parlamentarna skupština Saveta Evrope donela odluku

Foto: Tanjug/AP

Parlamentarna skupština Saveta Evrope, koja okuplja poslanike iz 46 evropskih zemalja, priznala je osnivača "Vikiliksa" Džulijana Asanža kao političkog zatvorenika, dan nakon što je svedočio o tretmanu Britanije i SAD prema njemu.

Iz Parlamentarne skupštine Saveta Evrope saopšteno je da postupanje sa Asanžom opravdava to da je on "politički zatvorenik" prema definiciji sa kojom se ta institucija saglasila 2012. godine.

U saopštenju se podseća na teške optužbe koje su protiv Asanža podigle SAD, izlažući ga mogućem doživotnom zatvoru, u kombinaciji sa njegovom osudom prema američkom zakonu o špijunaži "za ono što je, u suštini, prikupljanje vesti i objavljivanje".

Rezolucija je usvojena sa 88 glasova "za", 13 glasova "protiv" i 20 uzdržanih.

Većina onih koji su glasali protiv predloga potiču iz Velike Britanije i Poljske.

U saopštenju Parlamentarne skupštine navodi se da neuspeh Vašingtona da istraži ratne zločine i kršenja ljudskih prava koje je otkrio "Vikiliks", u kombinaciji sa oštrim tretmanom Asanža, sugeriše da je svrha SAD u procesuiranju Asanža bila da sakrije pogrešne postupke državnih agenata, a ne da zaštiti nacionalnu bezbednost.

Republika

Foto: Tanjug/AP Photo/Rick Rycroft

Džulijan Asanž

- Sa svoje strane, Velika Britanija nije uspela da efikasno zaštiti Asanžovu slobodu izražavanja i pravo na slobodu, izlažući ga dugom pritvoru u zatvoru visoke bezbednosti uprkos političkoj prirodi optužbi protiv njega - navodi se u saopštenju.

Asanž je juče svedočio pred Komitetom za pravna pitanja i ljudska prava Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u Strazburu, u svom prvom javnom nastupu nakon što je 25. juna pušten iz londonskog zatvora.

On je rekao da je jedan od uslova njegovog sporazuma o priznanju krivice sa SAD bio da neće podneti tužbu najvišem evropskom sudu za ljudska prava da ospori presudu.

Asanž je prebačen u londonski zatvor "Belmarš" u aprilu 2019. godine, pod optužbom za kršenje uslova kaucije.

U SAD se suočio sa optužbama za špijuniranje zbog rasvetljavanja ratnih zločina i kršenja ljudskih prava koje su počinile američke trupe u Iraku i Avganistanu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading