KIM SPREMAN DA UPERI NUKLEARKE KA SEULU! Ako se ovo desi, vojska će "bez oklevanja upotrebiti svu ofanzivnu moć"

Autor:

Svet

08.10.2024

07:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Napetost na Korejskom poluostrvu se nastavlja

KIM SPREMAN DA UPERI NUKLEARKE KA SEULU! Ako se ovo desi, vojska će "bez oklevanja upotrebiti svu ofanzivnu moć"

Foto: Tanjug/AP

Severnokorejski lider Kim Džong Un izjavio je da će njegova zemlja ubrzati korake ka tome da postane vojna supersila sa nuklearnim oružjem i da neće isključiti mogućnost da to oružje upotrebi ukoliko "neprijatelj napadne", prenosi Tanjug.

Kim je u poseti Univerzitetu nacionalne odbrane na poligonu za obuku elitnih specijalnih jedinica rekao da "nema nikakvu nameru" da napadne Južnu Koreju, kao i da je tamošnji predsednik Jun Suk Jeol potpuno zaokupljen svojom "slepom verom u snagu svog gospodara (Vašington)", preneo je Rojters.

- Svaki put kada sam iznosio naš stav o upotrebi vojne sile, jasno i dosledno sam koristio kvalifikaciju 'ako'. Ako neprijatelji pokušaju da upotrebe silu protiv naše zemlje, vojska će bez oklevanja upotrebiti svu ofanzivnu moć. To ne isključuje upotrebu nuklearnog oružja. Naši koraci ka tome da postanemo vojna i nuklearna supersila će se ubrzati - istakao je severnokorejski predsednik.

Severna Koreja decenijama sprovodi program nuklearnog oružja i veruje se da ima dovoljno fisionih materijala da napravi desetine tog oružja, a Kim Džong Un je do sada izvršio šest podzemnih testova nuklearne detonacije.

Ipak, ne postoje izvori koji pokazuju iz kojih kanala Severna Koreja dobija resurse, ali se sumnja da Kina, najveći trgovinski partner Severne Koreje i glavni izvor preko potrebne pomoći za Pjongjang, izbegava potpuno sprovođenje sankcija Ujedinjenih nacija protiv Severne Koreje i tajno šalje pomoć kako bi pomogla svom osiromašenom susedu, navodi AP.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading