PUTIN SPASAVA LUKAŠENKA: Moskva obećala pomoć u slučaju destabilizacije nakon predsedničkih izbora

Autor:

Svet

22.10.2024

14:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Krajem septembra, Lukašenko je rekao da ne zna ko bi drugi mogao da vodi Belorusiju osim njega.

PUTIN SPASAVA LUKAŠENKA: Moskva obećala pomoć u slučaju destabilizacije nakon predsedničkih izbora

Foto: Tanjug/AP

Aleksandar Lukašenko i Vladimir Putin

Ruski ambasador u Minsku, Boris Grizlov, izjavio je da će Rusija pružiti pomoć Belorusiji u slučaju pokušaja destabilizacije situacije u zemlji tokom predsedničkih izbora 2025. godine.

- Ako bude potrebno, Rusija će, u okviru svojih obaveza, svakako pružiti pomoć i podršku koju od nas traži naš najbliži saveznik i strateški partner - rekao je Grizlov.

Istovremeno, on je izrazio uverenje da beloruskim agencijama za sprovođenje zakona i specijalnim službama, neće biti potrebna pomoć na terenu, jer se savršeno nose sa svojim zadacima.

Grizlov je takođe podsetio da Moskva u realnom vremenu prenosi podatke Minsku o potencijalnim pretnjama. On nije isključio da bi tokom predsedničkih izbora u Belorusiji mogle da budu organizovane provokacije.

- I šef beloruske države i šefovi agencija za sprovođenje zakona upozoravali su na moguće akcije ove vrste uoči izbora. Ova činjenica sama po sebi sugeriše da su beloruske agencije za sprovođenje zakona dobro svesne predstojećih provokacija. A ako su svesni, to znači da su spremni - zaključio je Grizlov.

Ranije su izvori beloruskog lista "Naša niva" rekli da su snage bezbednosti pre reizbora Aleksandra Lukašenka za još jedan predsednički mandat dobile zadatak da filtriraju sve koji bi mogli da protestuju uoči izbora ili tokom glasanja, koje je okvirno zakazano za februar 2025. Prema njihovim rečima, u regionima su već sastavljeni spiskovi onih koji su podložni preventivnim pretresima i pritvaranjima.

Zadatak snaga bezbednosti je da izbori prođu bez i najmanjeg incidenta sa protestnim lecima, zahtevima za transparentno prebrojavanje glasova ili javnih govora protiv Lukašenkove kandidature.

Krajem septembra, Lukašenko je rekao da ne zna ko bi drugi mogao da vodi Belorusiju osim njega.

Pre toga je govorio da se predsednici ne prave, već rađaju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading