GURAJU KLIPOVE POD TOČKOVE KIJEVA: Ovih sedam zemlja se oštro protivi prijemu Ukrajine u NATO

Autor:

Svet

24.10.2024

09:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema rečima Zelenskog, po odredbama Budimpeštanskog memoranduma, Ukrajini obećana zaštita teritorijalnog integriteta i suvereniteta u zamenu za odricanje od nuklearnog naoružanja.

GURAJU KLIPOVE POD TOČKOVE KIJEVA: Ovih sedam zemlja se oštro protivi prijemu Ukrajine u NATO

Foto: Andrzej Rostek / Alamy / Alamy / Profimedia

Sedam zemalja Alijanse protivi se trenutnom pozivu Ukrajine u NATO, piše Politiko, pozivajući se na četiri neimenovana zvaničnika i diplomate.

Ključni protivnici poziva su SAD i Nemačka. Prethodno su zvaničnici u tim zemljama, uključujući nemačkog kancelara, Olafa Šolca, javno rekli da se tome protive.

Takođe, Mađarska i Slovačka, čiji sadašnji lideri imaju najlojalniji stav prema Rusiji od svih zapadnih zemalja, ne žele da pozovu Ukrajinu.

Još tri zemlje koje se protive pozivu Kijevu su Belgija, Slovenija i Španija. Prema izvoru Politika, ove zemlje se za sada "kriju u senci", ali će biti spremne da javno iznesu svoj stav ako ideja bude promovisana.

Podsetimo, na konferenciji za novinare posle sastanka Evropskog saveta, ukrajinski predsednik, Volodimir Zelenski, rekao je pre nedelju dana, da je u razgovoru sa američkim predsedničkim kandidatom, Donaldom Trampom, Ukrajini potrebno članstvo u NATO radi zaštite, uz napomenu da ne funkcionišu garancije Budimpeštanskog memoranduma

Prema rečima Zelenskog, on je sa Trampom razgovarao o pitanju članstva Ukrajine u NATO, napominjući da je, po odredbama Budimpeštanskog memoranduma, Ukrajini obećana zaštita teritorijalnog integriteta i suvereniteta u zamenu za odricanje od nuklearnog naoružanja.

Međutim, ovaj dokument i drugi sporazumi sa Rusijom ne funkcionišu, primetio je Zelenski.

- Koja je od ovih velikih zemalja, od ovih nuklearnih sila, stradala? Sve? Ne, samo Ukrajina. Ko je dao nuklearno oružje? Svi? Ne, samo Ukrajina. Ko se danas bori? Ukrajina. I zato je kod nas ovako. U razgovoru sa Donaldom Trampom rekao sam mu: "Koji je izlaz? Ili će Ukrajina imati nuklearno oružje, i to je onda zaštita za nas, ili moramo imati neku vrstu saveza. Osim NATO, danas ne poznajemo nijednu efikasnu alijansu - rekao je Zelenski.

Prema rečima ukrajinskog predsednika, Ukrajina bira NATO, a ne nuklearno oružje.

- Zato biramo NATO, a ne nuklearno oružje. Verujem da me je Donald Tramp čuo u ovom slučaju. Rekao je: "Imate poštene argumente." - rekao je Zelenski.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading