"UČEŠĆE SEVERNE KOREJE U RATU CRVENA LINIJA ZA SAD" U američkom Kongresu pozvali na vojnu akciju protiv Pjongjanga

Autor:

Svet

24.10.2024

15:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost, Džon Kirbi, je rekao da je u prve dve nedelje oktobra Severna Koreja prevezla najmanje 3 hiljade vojnika u Rusiju.

"UČEŠĆE SEVERNE KOREJE U RATU CRVENA LINIJA ZA SAD" U američkom Kongresu pozvali na vojnu akciju protiv Pjongjanga

Foto: Tanjug/AP Photo, File/Ng Han Guan

SAD bi trebalo da razmotre "direktnu vojnu akciju", ako severnokorejske trupe uzmu učešće u ratu protiv Ukrajine, rekao je predsednik Komiteta za obaveštajne poslove Predstavničkog doma američkog Kongresa, Majk Tarner.

- Bajden-Haris administracija mora jasno da stavi do znanja da je učešće severnokorejskih trupa u ovom sukobu crvena linija za Sjedinjene Države. Ako severnokorejske trupe napadnu suverenu teritoriju Ukrajine, SAD bi trebalo ozbiljno da razmotre opciju direktne vojne akcije protiv severnokorejskih trupa -rekao je Tarner, prenosi The Hill.

Portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost, Džon Kirbi, je rekao da je u prve dve nedelje oktobra Severna Koreja prevezla najmanje 3 hiljade vojnika u Rusiju.

Prebacivanje je obavljeno morskim putem iz severnokorejskog regiona Vonsan u ruski Vladivostok. Prema njegovim rečima, severnokorejsko vojno osoblje odvedeno je u tri vojna objekta na istoku Rusije, gde sada prolaze osnovnu borbenu obuku.

- Još ne znamo da li će ovi vojnici učestvovati u borbama zajedno sa ruskim snagama, ali ova mogućnost predstavlja ozbiljnu zabrinutost - rekao je Kirbi.

 

 

Takođe je rekao da bi, ukoliko severnokorejski vojnici završe na ukrajinskom frontu, to bio znak "rastućeg očaja Rusije u njenom ratu protiv Ukrajine".

- Ako zaista učestvuju u ratu protiv Ukrajine, postaće legitimna vojna meta za ukrajinsku vojsku. Ukrajinska vojska će se braniti od severnokorejskih vojnika na isti način na koji se brani od ruskih vojnika - dodao je Kirbi.

Podsetimo, Nacionalna obaveštajna služba Južne Koreje je 18. oktobra izvestila da je Pjongjang poslao prvu grupu vojnog osoblja u Vladivostok na obuku. Ukupno, Severna Koreja namerava da Rusiji pošalje četiri brigade od oko 12 hiljada ljudi za njihovo dalje učešće u neprijateljstvima protiv Ukrajine. Takođe, prema južnokorejskim obaveštajnim službama, jedinice specijalnih snaga mogu biti raspoređeni na frontu, kao i severnokorejski piloti za upravljanje ruskim Su-25 i MiG-29.

Ubrzo su SAD potvrdile prisustvo severnokorejskih trupa na ruskoj teritoriji. Šef Pentagona, Lojd Ostin, je primetio da iako Vašington još ne zna tačnu svrhu ovog transfera, sama činjenica da Rusija traži pomoć od Severne Koreje, kao i Irana, ukazuje na slabljenje ruske pozicije u ratu.

- Ovo je jasan znak da bi Putinova situacija mogla biti mnogo gora nego što su mnogi pretpostavljali - rekao je Ostin.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading