SEVERNOKOREJSKE TRUPE I ZVANIČNO U KURSKOJ OBLASTI: Alijansa na nogama, šef NATO potvrdio spekulacije, pa prozvao Putina (VIDEO)

Autor:

Svet

28.10.2024

16:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rute je raspoređivanje severnokorejskih trupa nazvao "opasnom eskalacijom" sukoba.

SEVERNOKOREJSKE TRUPE I ZVANIČNO U KURSKOJ OBLASTI: Alijansa na nogama, šef NATO potvrdio spekulacije, pa prozvao Putina (VIDEO)

Foto: X/Arirang News/Printscreen

Severnokorejski vojnici poslati u Rusiju prebačeni su u Kursku oblast da pomognu ruskoj vojsci, rekao je generalni sekretar NATOMark Rute.

- Mogu da potvrdim da su severnokorejske trupe poslate u Rusiju i da su raspoređene u Kurskoj oblasti - rekao je Rute novinarima nakon sastanka sa južnokorejskim obaveštajnim zvaničnikom.

On je raspoređivanje severnokorejskih trupa nazvao "opasnom eskalacijom" sukoba. S druge strane, prema Ruteu, ovo pokazuje slabost Rusije i predstavlja "znak rastućeg očaja" Vladimira Putina.

Rute je dodao da je više od 600.000 ruskih vojnika ubijeno ili ranjeno, ostavljajući Putina nemoćnim da nastavi svoju ofanzivu bez strane podrške.

Južnokorejske obaveštajne službe objavile su slanje severnokorejskih trupa u Rusiju sredinom oktobra. Prema procenama obaveštajnih službi, bilo je uključeno 12 hiljada severnokorejskih vojnika. Do kraja oktobra neki od njih (oko 1.500 boraca) su već bili prebačeni na ruski Daleki istok na obuku. Blumberg je, 25. oktobra, pisao da će Južna Koreja predstaviti neke od svojih obaveštajnih podataka na sastanku NATO, 28. oktobra.

U subotu, 26. oktobra, The New York Times je, pozivajući se na ukrajinske i dva američka zvaničnika, objavio da je nekoliko hiljada vojnih lica iz Severne Koreje stiglo u Kursku oblast, gde bi zajedno sa ruskom vojskom mogli da učestvuju u borbama protiv ukrajinskih oružanih snaga.

Prisustvo severnokorejske vojske na ruskoj teritoriji potvrdili su i Pentagon i ukrajinski obaveštajci. Vladimir Putin nije direktno potvrdio učešće severnokorejskih vojnika u ratu, ali je 24. oktobra, na konferenciji za novinare posle samita BRIKS, odgovorio na pitanje o satelitskim snimcima koji pokazuju prisustvo vojske Severne Koreje.

- Slike su ozbiljna stvar. Ako postoje slike, to znači da nešto odražavaju - rekao je Putin.

Podsetimo, vojnici iz Severne Koreje koji bi trebalo da budu raspoređeni na rusko-ukrajinskom frontu možda nisu najjači i najbolji deo vojske Kim Džong Una i verovatno je reč o mladićima i tinejdžerima koji su ranoj fazi služenja vojnog roka, smatraju američki obaveštajni analitičari nakon analize dostupnih video snimaka.

Vojni stručnjaci iz SAD primećuju da vojnici izgledaju fizički slabo i niski su rastom, što ukazuje na rasprostranjenu neuhranjenost u Severnoj Koreji, prenosi The Wall Street Journal.

Specijalna obuka severnokorejske vojske usmerena je na sabotaže i uništavanje infrastrukture u planinskim predelima Južne Koreje, a ne na pozicione borbe na ravnoj teritoriji Ukrajine, smatraju vojni eksperti i ukazuju da najverovatnije, ovi vojnici nisu ranije napuštali Severnu Koreju i zadužili su zastarelo naoružanje

- Oni su samo topovsko meso - izjavio je južnokorejski ministar odbrane, Kim Jong Hjun.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading