OKUPACIONI REŽIM NE PRAŠTA SRBINU NI BORBU ZA GOLI ŽIVOT: Kurtijeva "policija" uhapsila protestanta od prošle godine iz Zvečana!

Autor:

Vesti

21.06.2024

06:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kurtijev režim ne prašta!

OKUPACIONI REŽIM NE PRAŠTA SRBINU NI BORBU ZA GOLI ŽIVOT: Kurtijeva "policija" uhapsila protestanta od prošle godine iz Zvečana!

Foto: Tanjug/AP, Profimedia

Uhapšen Srbin Lazar D. zbog prošlogodišnjih protesta u Zvečanu

Pripadnici tzv. kosovske policije uhapsili su Srbina Lazara D. na magistralnom putu Raška - Severna Mitrovica pod sumnjom da je učestvovao u prošlogodišnjim protestima ispred zgrade opštine Zvečan. Privedenom Srbinu određeno je zadržavanje do 48 sati, a advokat Ljubomir Pantović ističe da je situacija vrlo neobična s obzirom na vreme koje je prošlo od protesta.

Neobičnost hapšenja i očekivanja odbrane

Advokat Pantović ističe da je Lazar D. osumnjičen za četiri krivična dela, što smatra "prilično čudnim" s obzirom na vremenski razmak između protesta i hapšenja. Dodatno, navodi da je Lazar svakodnevno putovao u pravcu Jarinja, te da je neobično što nije ranije preduzeto ništa protiv njega. Očekuje se da će biti pušten da se brani sa slobode.

Reakcije i optužbe

Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju ističu da je hapšenje motivisano političkim razlozima, kao i da je deo pokušaja Aljbina Kurtija da zaoštri situaciju na severu Kosova. Postavlja se pitanje zašto niko nije odgovarao za ranjavanje Dragiše Galjaka, dok se istovremeno hapsi Srbin iz Zvečana zbog učešća u protestu.

Evropska unija i moguće ukidanje sankcija

Ambasador Nemačke u Prištini Jorn Rode izjavio je da sankcije Evropske unije protiv tzv. Kosova treba da budu uklonjene, a konačna odluka je u rukama država EU. Ministar spoljnih poslova Marko Đurić izražava zabrinutost oko mogućeg ukidanja mera, ističući da bi to bilo pozivnica za nove jednostrane poteze Kurtija, što bi destabilizovalo region.

Kako situacija bude napredovala, očekuje se da će dalje reakcije i događaji dodatno osvetliti pozadinu hapšenja Lazara D. i njegovu ulogu u prošlogodišnjim protestima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading