DUGE CEVI, PRST NA OKIDAČU! Policija danima patrolira prestonicom, na snazi CRVENI BEZBEDNOSNI ALARM, a EVO i šta to znači!

Autor:

Vesti

01.07.2024

13:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na snazi najverovatnije do utorka!

DUGE CEVI, PRST NA OKIDAČU! Policija danima patrolira prestonicom, na snazi CRVENI BEZBEDNOSNI ALARM, a EVO i šta to znači!

Foto: MUP Srbije / Instagram

Policija u Beogradu

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, izjavio je da će crveni bezbednosni alarm, proglašen 29. juna zbog terorističkog napada ispred Ambasade Izraela, najverovatnije ostati na snazi do utorka.

Zbog toga je primetan veći broj policije na ulicama Beograda i drugih gradova.

Šta je crveni bezbednosni alarm?

- Crveni bezbednosni alarm je najviši nivo pripravnosti, a to podrazumeva pojačano i vidljivo prisustvo naoružanih pripadnika MUP-a, sa dugim cevima i sa prstom na obaraču, na mestima koji su važna za Srbiju, kao što su diplomatska predstavništva, ali i na mestima gde se okuplja veliki broj ljudi - objasnio je jutros na TV Pink ministar policije Ivica Dačić.

- Prošli su kritični trnuci kada smo se bojali da eventualno dođe do još nekih napada. Moglo je da se očekuje da ovo bude samo jedan od oblika napada - dodao je.

Vučić je ranije istakao da bi do sutra situacija mogla da se smiri i razreši.

Mislim da ćemo do utorka sve razrešiti i da će do tada biti sve u redu - rekao je Vučić gostujući na TV Prva.

On je izneo i dodatne detalje o subotnjem napadu na izraelsku ambasadu i njeno obezbeđenje, rekavši da je napadač bio izuzetno dobro obučen i da je strelu ispalio držeći samostrel u kesi, kako bi napad bio potpuno neočekivan.

Vučić je istakao da postoji „dobra saradnja sa islamskim zajednicama u Srbiji“, da nadležni znaju koje škole žele da šire svoj uticaj, a i da se Srbija bori protiv radikalnog ekstremizma.

Istakao je da je žandarm Miloš Jevremović zaslužio divljenje za svoj prisebnost kada ga je napadač ranio.

- Ovo je potpuno smišnjen napad, i ta preciznost. Ali sa druge strane, disciplinovanost žandarma Jevremoviča. Da sebe naterate da sa strelom u grlu sačekate policiju. Sačuvao je sebe, ali i sebe za državu. On će biti uskoro u punoj službi i biće odlikovan - rekao je Vučić.

Vučić je istakao da građani Srbije ne moraju da brinu za bezbednost.

- Po svim statsistikama Srbija je među najbezbednijim zemljama Evrope i sveta, a Beograd među najbezbednijim gradovima. Građani mogu da budu spokojni, Srbija je dovoljno jaka da se izbori sa terorizmom - kaže Vučić.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je u subotu da je u Srbiji proglašen „crveni nivo bezbednosnih pretnji od terorizma“, a u nedelju je istakao da „terorizam ne može da pobedi državu“.

Dačić je objasnio da će zbog podignutog nivoa bezbednosnih pretnji građani na ulicama videti pojačano prisustvo policije, a da se napad na žandarma sada i zvanično vodi kao teroristički.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Boban

01.07.2024 13:52

Prst im nije na obaraču već tačno gde i treba biti... Obrazujte se malo.