ZAHVALJUJUĆI TELEKOMU, SRBIJA NA NIVOU EU! Naši građani imaju internet poput Nemaca, Francuza i Čeha!

Autor:

Vesti

22.09.2024

14:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ponos Srbije!

ZAHVALJUJUĆI TELEKOMU, SRBIJA NA NIVOU EU! Naši građani imaju internet poput Nemaca, Francuza i Čeha!

Foto: ST/Nemanja Pančić

Naši građani mogu da uživaju u internetu i mobilnoj mreži na nivou Nemaca, Francuza i Čeha, a kvalitetnije nego stanovnici čak 10 zemalja Evropske unije.

 Prema razvoju telekomunikacione infrastrukture, u šta spada dostupnost i kvalitet interneta i mobilne telefonije, Srbija je potpuno na nivou Evropske unije, čak bolja od mnogih zemalja članica EU, i lider u regionu Zapadnog Balkana i bivše Jugoslavije!

Prema najnovijem izveštaju Ujedinjenih nacija o razvoju elektronske uprave na svetu, kojim je obuhvaćeno svih 193 država sa članstvom u UN, Srbija se ubedljivo najbolje kotira u sektoru infrastrukture.

Republika

Foto: Telekom Srbija

 

Zahvaljujući pre svega snažnim ulaganjima nacionalnog operatera Telekom Srbija u razvoj najbržeg optičkog interneta i najbolje mobilne mreže, kao jedan od ključnih elemenata velike transformacije koju je ova kompanija pokrenula 2018. godine, naša zemlja se nalazi u samom vrhu Evrope i sveta.

Šta to konkretno znači? Kada je reč o dostupnosti i kvalitetu brzog interneta i dostupnosti i kvalitetu mobilne telefonije, prema izveštaju UN, Srbija je sa indeksom 0.92 bukvalno na istom nivou kao dve ekonomske i političke velesile EU - Nemačka i Francuska, plus Češka.

A od kojih smo zemalja članica EU bolji? Slovenija, Hrvatska i Bugarska - indeks 0.91, Italija - indeks 0.90, Portugal, Slovačka i Rumunija - 0.89, Belgija i Grčka - 0.86, Mađarska - 0.82 indeksnih poena.

Dakle, građani Srbije mogu da uživaju u internetu i mobilnoj mreži na nivou Francuza, Nemaca i Čeha, a kvalitetnije nego građani čak 10 zemalja EU!

Što se tiče našeg regiona, za korak smo odmakli Slovencima i Hrvatima, a situacija je još dramatičnija kada se uporede ostale zemlje koje nisu članice EU: u odnosu na naših 0.92 poena, zaostatak Albanije i BiH, sa indeksom 0.77, kao i Severne Makedonije sa indeksom 0.75, je ogroman.

Sa našom zemljom u regionu može da se uporedi samo Crna Gora, ali i to je u najvećoj meri zahvaljujući Telekomu Srbija, i to pre svega ulaganjima u optičku infrastrukturu i jaku mobilnu mrežu. 

Moglo bi se, dakle, zaključiti da naš nacionalni operater vodi u 21. vek ne samo Srbiju već i druge u regionu!

Kada se stvore uslovi da Telekom pokrene 5G i u Srbiji, a to će se definitivno desiti u toku 2025. godine, napredak i pozicija naše zemlje u odnosu na ostale u Evropi biće sigurno još veći.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading