SPEKTAKL NA NEBU I KULI BEOGRAD! Ovako je obeležen Dan oslobođenja Beograda! (FOTO, VIDEO)

Autor:

Vesti

21.10.2024

08:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Građani zanemeli od prizora!

SPEKTAKL NA NEBU I KULI BEOGRAD! Ovako je obeležen Dan oslobođenja Beograda! (FOTO, VIDEO)

Foto: Tanjug/Foto: Jovana Kulašević

Velikim audio-vizuelnim spektaklom uz pomoć dronova i veličanstvenim vatrometom na Savskoj promenadi, od Kule Beograd do Brankovog mosta, sinoć je završen niz manifestacija kojim je obeležen 20. oktobar - Dan oslobođenja Beograda i 80. godišnjica oslobođenja od fašizma.

Na Kuli Beograd bilo je ispisano "80 godina od oslobođenja Beograda", "Grad ponosa", "Srce slobode" i "Svetionik slobode", dok su dronovi bili raspoređeni u bojama srpske trobojke. 

Obeležavanje 80 godina od oslobođenja Beograda počelo je u jutarnjim časovima, kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio venac na spomenik Neznanom junaku na Avali i poručio da "hrabrost naših predaka u borbi za pravdu protiv mnogostruko jačih neprijatelјa nikada neće pasti u zaborav".

 

 

Vučić je zatim u Predsedništvu Srbije otvorio izložbu "Vojna diplomatija na putu ka slobodi: o sovjetsko-jugoslovenskoj vojnoj diplomatiji tokom Velikog Otadžbinskog rata 1941-1945." na kojoj su, između ostalog, prikazana i opisana ratna dejstva u toku i pre operacije oslobađanja Beograda.

Predsednik Srbije je istakao da smo danas smo svedoci pokušaja revizije događaja iz Drugog svetskog rata i da je Srbija odlučno protiv pokušaja revizije i umanjivanje žrtava.
Centralni deo svečanosti obeležavanja Dana oslobođenja bila je svečana akademije u Narodnom pozorištu, gde je, kao izaslanik predsednika Srbije Aleksandra Vučića, govorila predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić, kao i zamenik predsednika državne Dume federalne Skupštine Ruske federacije Pjotr Tostoj.

Brnabić je rekla da danas znamo koliko su važni mir i sloboda i svesni koliko oni počivaju na poštovanju sopstvene prošlosti i na prihvatanju onih vrednosti kojima nas je učila.
Kako je rekla, te vrednosti su ne pognuti se pred silom, voditi svoju, a ne tuđu politiku, biti nezavisan, slobodan, zalagati se za mir.

Tolstoj je na svečanosti u Narodnom pozorištu čestitao godišnjicu i istakao da mu je čast što je danas u Beogradu, kada se slavi ova godišnjica.

- Naši narodi su vodili žestoku borbu za oslobođenje Evrope, naše zemlje su jedine koje su na evropskom kontinentu odbile da se pokore bavarskom fašizmu - rekao je on. 

U kulturno-umetničkom delu programa u Narodnom pozorištu učestvovali su Filharmonija mladih Borislav Pašćan, pod palicom dirigenta Narodnog pozorišta Đorđa Pavlovića, i ruski operski pevač Ildar Abdrazakov.

Izaslanik predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, ministar odbrane Bratislav Gašić, predvodio je državnu ceremoniju polaganja venaca i odavanja počasti na Groblju oslobodilaca Beograda u Drugom svetskom ratu.
Gašić, u pratnji načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića i šefa Kabineta ministra odbrane brigadnog generala Gorana Momčilovića, položio je venac kod Spomenika oslobodiocima Beograda i poručio da bez njihove žrtve ne bi bilo ni naše slobode.

Vence su položili i ministri u Vladi Srbije, delegacije ambasada Ruske Federacije, Belorusije, Azerbejdžana, Kazahstana i Jermenije, uz intoniranje državnih himni, kao i predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević i delegacije udruženja.
Gašić je položio venac i kraj Spomenika Crvenoarmejcu i odao počast polaganjem ruža kod Spomenika Večna vatra, u okviru kompleksa Groblje oslobodilaca Beograda u Drugom svetskom ratu.

Odmah nakon državne ceremonije polaganja venaca u Spomen kompleksu "Groblje oslobodilaca Beograda", organizovan je marš "Besmrtnog puka" tako da su okupljeni krenuli od Groblja oslobodilaca Beograda do Trga Republike gde je upriličen muzičko-scenski program.

Marš su predvodili počasni predsednik fondacije "Besmrtni puk“ i ministar Nenad Popović, potpredsednik vlade  Aleksandar Vulin, ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, zamenik predsednika Saveta Federacije Rusije Konstantin Kosačov, zamenik predsednika Državne dume Petar Tolstoj i ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

Popović je rekao novinarima da je današnji marš okupio najviše učesnika do sada.

- Nikada ovakav odziv Besmrtnog puka nije bio - rekao je Popović i dodao je da je važno da se spreči revizija istorije.

U sklopu obeležavanja Dana oslobođenja, na Trgu republike održan je koncertni program na kojem su učestvovali umetnici iz Srbije i gosti iz Rusije - folklorne grupe "Pelageja" i Državni ansambl ruskih kozaka "Kozačka kuća" iz Volgograda.
 

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading