VELIČANSTVEN PRIZOR: Dron šou i vatromet povodom 80 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu (VIDEO)

Autor:

Vesti

20.10.2024

20:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Operacija oslobađanja Beograda počela je 12. i trajala do 20. oktobra 1944. godine, a prema podacima, u njoj je poginulo 2.944 pripadnika NOVJ i 961 borac Crvene armije

VELIČANSTVEN PRIZOR: Dron šou i vatromet povodom 80 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu (VIDEO)

Foto: Tanjug News Agency official

Odavanjem pošte poginulim oslobodiocima i nizom manifestacija glavni grad Srbije danas je obeležio 80. godišnjicu oslobođenja prestonice od fašizma, a u 20 časova priređen je i veličanstven vatromet.

Operacija oslobađanja Beograda počela je 12. i trajala do 20. oktobra 1944. godine, a prema podacima, u njoj je poginulo 2.944 pripadnika NOVJ i 961 borac Crvene armije.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, povodom 80 godina od oslobođenja Beograda položio je venac na spomenik Neznanom junaku na Avali i tom prilikom poručio da hrabrost naših predaka u borbi za pravdu protiv mnogostruko jačih neprijatela nikada neće pasti u zaborav.

Vučić je, zatim, u Predsedništvu Srbije, otvorio izložbu "Vojna diplomatija na putu ka slobodi: o sovjetsko-jugoslovenskoj vojnoj diplomatiji tokom Velikog Otadžbinskog rata 1941-1945." na kojoj su, između ostalog, prikazana i opisana ratna dejstva u toku i pre operacije oslobađanja Beograda.

Predsednik Srbije je istakao da smo danas smo svedoci pokušaja revizije događaja iz Drugog svetskog rata i da je Srbija odlučno protiv pokušaja revizije i umanjivanje žrtava.

- Ne postoji važnija misija od očuvanja teško stečene slobode. Borićemo se da istina opstane i zato je i upriličena ova izložba - rekao je Vučić.

On je rekao da je Srbija stala na stranu svih slobodoljubivih naroda sveta, koji su ustali protiv nacističkog terora i podsetio da je bila jedna od retkih u regionu koja je izabrala stranu pobednika i platila visoku cenu za to.

- Nismo dočekali okupatorske tenkove sa cvećem kao neki u regionu - rekao je Vučić i podsetio da je Beograd bombardovan, ali i da je Srbija ostala na strani prava i pravde zajedno sa drugim narodima.

Ukazao je na značaj podrške Crvene armije pod komandom generala Ždanova i sa druge strane Peke Dapčevića koji su, kako je rekao, zajedno oslobađali ulicu po ulicu, zgradu po zgradu, često borbama "prsa u prsa" i ocenio da je bitka simbol savezništva između ruskih i srpskih jedinica ujedinjenih pod zastavom antifašističke borbe.

On je naveo da slavno oslobođenje Beograda treba da bude putokaz za sve generacije i dokaz da borba za slobodu ne poznaje granice.

Centralni deo svečanosti obeležavanja Dana oslobođenja bila je svečana akademije u Narodnom pozorištu, gde je, kao izaslanik predsednika Srbije Aleksandra Vučića, govorila predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić, kao i zamenik predsednika državne Dume federalne Skupštine Ruske federacije Pjotr Tostoj.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading