(FOTO) Iz Melburna zapucala na patrijarhov grob da mu se zahvali: Pavle me spasao od samoubistva

Autor:

Vesti

12.09.2019

03:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da je živ, patrijarh Pavle bi sada napunio 105. godina! Brojni vernici koji su ga još za života proglasili svecem juče su, na dan njegov rođenja, došli u Manastir Rakovica kako bi se pomolili na njegovom grobu. Mladi, stari, bolesni, oni koji strepe i koji se mole tražili su spas za svoje probleme. A oni koji su svedočili čudima jer im je najvoljeniji srpski patrijarh uslišio molitve, došli su u manastirsku portu da mu odaju počast.

Foto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Bosa Vojvodić

Jedna od njih je i Bosa Vojvodić (60), koja je čak iz Melburna došla kako bi mu se lično zahvalila jer joj je bukvalno spasao život. Ona je, naime, pre godinu dana bila u teškoj depresiji, a u noći kada je nameravala da digne ruku na sebe Pavle joj se predskazao.

- Odjednom, osetila sam njegovo prisustvo, kao da je stajao pored kreveta. Poručio mi je da je uz mene, da se molim i da mu verujem. Dotad sam u nekom beznađu nekoliko puta smišljala kako bih oduzela sebi život, a od tog momenta, kada mi je Pavle poručio da će sve biti dobro, nikad više nisam ni pomislila na tako nešto. Tu noć, sećam se da sam zaspala u suzama od iznenađenja i šoka, sve mi je bilo pomešano... Ujutru sam se probudila kao druga osoba, nasmejana i raspoložena. Neka mu je laka zemlja - ispričala je ona za Srpski telegraf.

Ko je bio Pavle

- rođen je 11. septembra 1914. u selu Kućanica u Slavoniji

- njegovo svetovno ime bilo je Gojko Stojčević

- zamonašio se 1948. u manastiru Blagoveštenje, gde je dobio ime Pavle

- za 44. srpskog patrijarha izabran je 1. decembra 1990.

- 19 godina proveo je na mestu poglavara SPC

- preminuo je 15. novembra 2009. i sahranjen je u porti Manastira Rakovica

Kako kaže Bosa, ona je Pavla upoznala prilikom jedne njegove posete Australiji, gde ga i dan-danas naši ljudi obožavaju i često pominju.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Manastir Rakovica

ŽIVANKA RANKOVIĆ: U očima sam mu videla da je svetac. Zahvaljujući njemu, ja sam danas ono što jesam

- Dok je bio živ i deca su mi bila mala, jako su ga volela - da popričaju sa njim i da se pomole. Bio je toliko drag i dobar, pravi svetac. Danas sam ovde na njegovom grobu da mu zahvalim na svemu što je učinio za mene - objasnila je ona i poručila svima koji su u problemu da veruju u nekoga ili nešto, što im daje snagu.

Bosa nije bila jedina koju je nekadašnji poglavar SPC spasao smrti.

Foto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ

BOSA: Danas sam ovde na njegovom grobu da mu zahvalim na svemu što je učinio za mene

Ekipa Srpskog telegrafa zatekla je juče u Manastiru Rakovica i Živanku Ranković (65), koja je na patrijarhov grob donela poklon - roze ružu. Ona pamti momenat kada je za nju u životu sve krenulo nizbrdo, te nije mogla više da se izbori sa problemima i depresijom. Stoga je po izlasku iz tramvaja 21, kojim je i Pavle putovao, zamolila ga da joj da blagoslov.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Ranković Živanka

POMAGAO SVIMA

- Rekla sam mu: "Oče Pavle, da li mogu da vas zamolim za blagoslov božji, ne mogu da živim ovako, ne znam dokle ću izdržati, ne mogu više da se snađem, samo plačem..." On me je samo pogledao, zatim ćutke izvadio knjižicu i krst iz torbice i tu na trotoaru stavio mi epitrahilj preko glave i blagoslovio me. Od tada meni su se carska vrata otvorila. Nije imao oreol oko glave, ali sam mu u očima videla da je svetac. Zahvaljujući njemu, ja sam danas ono što jesam - ispričala je ona.

Foto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ

105 godina napunio bi sada patrijarh Pavle

Živanka kaže da se sve dešavalo 2002. godine, kad je ostala bez oca. Tada su nastupili i problemi na poslu, u zgradi, familiji... Te da nije bilo Pavla, ko zna kako bi se sve završilo, stoga mu, kako kaže, duguje večnu zahvalnost.

Molila se njemu, pa bratanica dobila bebu

Milanka Jovanović iz Beograda kaže da je neposredno pre patrijarhove smrti njena bratanica izgubila bebu, što je bila velika tuga za sve u familiji.

- Nisam znala gde ću, šta ću, stoga sam došla ovde u manastir, bila je u toku priprema za Pavlovu sahranu. Tu sam sadila cveće i pomagala šta god sam mogla, četiri dana. Sve vreme sam se molila patrijarhu da moja bratanica ponovo ostane u drugom stanju. I pogodite šta, ona danas ima ne samo jedno već dvoje dece - rekla je ushićeno Milanka.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading