ČIPS PROIZVEDEN U SRBIJI POVUČEN SA HRVATSKOG TRŽIŠTA Tovar zaustavljen na granici jer sadrži KANCEROGENU supstancu!
Zemlja prijave je Hrvatska, a obaveštenje se odnosi na Hrvatsku i Srbiju, navodi se na sajtu evropskog sistema za brzo uzbunjivanje
Evropska komisija objavila je na svom sajtu da je u čipsu sa ukusom paprike proizvedenom u Srbiji, utvrđen visok nivo kancerogenog akrilamida. Prijavu je podnela Hrvatska.
Zemlja prijave je Hrvatska, a obaveštenje se odnosi na Hrvatsku i Srbiju, navodi se na sajtu evropskog sistema za brzo uzbunjivanje. Čips nije ušao na tržište Hrvatske, te je bezbedno uništen.
Akrilamid ne može da se nađe u svežoj hrani i uglavnom nastaje tokom obrade hrane na temperaturama preko 120 stepeni, kao i pri niskoj vlažnosti, što podrazumeva pečenje, prženje i druge oblike pripreme. Obično se nalazi u hlebu, prženom krompiru, čipsu, žitaricama za doručak, keksu, krekerima i kafi.
Kako je saopštila Hrvatska agencija za hranu, procenjuje se da prisustvo akrilamida u hrani može povećati rizik od razvoja kancera svim starosnim grupama. Ovo jedinjenje je detaljnije ispitano i pronađeno u određenim namirnicama 2002. u Švedskoj. Od tada je javnost upozorena na njegove posledice, a posebno zabrinjava povezanost sa nekim oblicima raka. Akrilamid se u organizmu pretvara u glicidamid, koji izaziva mutacije i oštećuje DNK.
Kako je saopštila Hrvatska agencija za hranu, procenjuje se da prisustvo akrilamida u hrani može povećati rizik od razvoja kancera svim starosnim grupama.
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)