KORISNICIMA ANDROIDA PRETI OPASAN SOFTVER: U trenu vam može isprazniti bankovne račune, evo kako se zaštititi!

Autor:

Vesti

02.05.2024

10:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

S obzirom na ozbiljnost situacije, korisnicima se savetuje da budu izuzetno oprezni prilikom preuzimanja aplikacija ili ažuriranja.

KORISNICIMA ANDROIDA PRETI OPASAN SOFTVER: U trenu vam može isprazniti bankovne račune, evo kako se zaštititi!

Foto: pixabay.com

Za korisnike koji su zabrinuti zbog ažuriranja svoje aplikacije Chrome, UniladTech je naveo korisne korake kako bi osigurali sigurnost svog uređaja. Prvi korak je da otvorite aplikaciju "Trgovina Play".

Korisnici Androida suočavaju se s ozbiljnom pretnjom novog zlonamernog softvera nazvanog "Brokewell", koji bi mogao potpuno isprazniti njihove bankovne račune ako ne budu oprezni. Ovaj sofisticirani napad "maskira" se kao lažno ažuriranje za popularni preglednik Chrome, što povećava verovatnost da će korisnici poverovati da je legitimno.

Naime, Brokewell se širi putem lažne web-stranice koja navodi korisnike da veruju kako trebaju ažurirati svoj Google preglednik, a zatim preuzmu bug koji omogućuje hakerima pristup osobnim i finansijskim podacima. Jednom kad je instaliran, ovaj bug preuzima kontrolu nad celim uređajem, otvarajući vrata hakerima da ukradu osetljive informacije i izvrše napade na daljinu. 

Prema kompaniji za kibernetičku sigurnost ThreatFabric, Brokewell predstavlja "značajnu pretnju bankarskoj industriji". S obzirom na ozbiljnost situacije, korisnicima se savetuje da budu izuzetno oprezni prilikom preuzimanja aplikacija ili ažuriranja. Preporučuje se korišćenje službenih izvora poput trgovine Google Play kako bi se smanjila mogućnost infekcije zlonamernim softverom. 

Za korisnike koji su zabrinuti zbog ažuriranja svoje aplikacije Chrome, UniladTech je naveo korisne korake kako bi osigurali sigurnost svog uređaja. Prvi korak je da otvorite aplikaciju "Trgovina Play". Zatim dodirnite ikonu svog profila u gornjem desnom uglu, pa dodirnite "Upravljanje aplikacijama i uređajem". Potom potražite deo "Dostupna ažuriranja" i proverite postoji li "Chrome" tamo. Ako jeste, dodirnite "Ažuriraj" pored njega. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading