STIŽE LEDENO DOBA U POREĐENJU SA OVIM DANAS: Grad, pljuskovi, vetar i nagli pad temperature okovaće Srbiju - evo i kada! Meteorolozi u šoku

Autor:

Vesti

22.06.2024

11:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stiže horor!

STIŽE LEDENO DOBA U POREĐENJU SA OVIM DANAS: Grad, pljuskovi, vetar i nagli pad temperature okovaće Srbiju - evo i kada! Meteorolozi u šoku

Foto: Privatna arhiva, RHMZ

Noć iza nas bila je veoma neugodna za spavanje, sa minimalnim temperaturama koje se nisu spuštale ispod 20°C u većini predela, a čak ni ispod 26°C u Beogradu. U Vršcu je fenski efekat košave doneo minimalnu temperaturu od 27°C, što je dodatno otežalo situaciju. Sa dolaskom jutra, temperature su već dostigle i prešle 30°C, a u Beogradu je već bilo 32°C.

Danas se očekuje nastavak vrućine, sa maksimalnim temperaturama od 34°C na severozapadu do čak 40°C u jugoistočnim predelima, dok će u Beogradu temperatura dostići 36°C. Takođe, treba biti veoma oprezan zbog visokih vrednosti indeksa UV zračenja, te se preporučuje izbegavanje boravka na suncu duže od 10 minuta bez adekvatne zaštite.

Centar ciklona će se danas premeštati preko Srbije, što će usloviti pojačano južno strujanje i doneti čestice pustinjskog peska i prašine iz Sahare.

U delovima košavskog područja duvaće pojačan jugoistočni vetar, dok će na jugu Banata i u donjem Podunavlju biti jak. Istovremeno, u Bačkoj, Sremu, Mačvi i Podrinju počeće da duva severoistočni vetar. Posle podne i uveče, očekuje se jači razvoj oblačnih sistema i kumulonimbusa, uz lokalne pljuskove sa grmljavinom.

Najveća opasnost od najjačih grmljavinskih oluja i nepogoda očekuje se na severu i zapadu Srbije, naročito u Vojvodini, Mačvi, Podrinju, u Kolubarskom okrugu i na širem području Beograda. U ovim predelima lokalno je moguć i krupan grad, kao i pojava urbanih poplava i bujica.

Sledeće sedmice očekuje se nestabilno vreme, uz lokalne pljuskove sa grmljavinom, ali i niže temperature. Srbija će biti pod uticajem ciklona iznad centralnog Mediterana, sa centrom iznad Italije i severnog Jadrana, a koji će naročito biti izražen na visini. Iako će biti prijatnije i ugodnije vreme, treba ostati oprezan zbog mogućih nepogoda.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading