Rafinerija nafte u Pančevu dobila novu ekološku integrisanu dozvolu

Autor:

Vesti

01.07.2024

13:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Integrisana IPPC dozvola predstavlja najznačajniji dokument koji jedan operater može da dobije čime je još jednom potvrđeno da je pančevačka rafinerija među najkvalitetnijim evropskim proizvođačima.

Rafinerija nafte u Pančevu dobila novu ekološku integrisanu dozvolu

Foto: NIS Press

Rafinerija nafte u Pančevu, prerađivački kompleks kompanije NIS, dobila je novu integrisanu IPPC dozvolu kojom se potvrđuje da je proizvodni proces u Rafineriji usklađen sa najvišim domaćim i evropskim standardima u oblasti zaštite životne sredine. Prvu integrisanu dozvolu pančevačka Rafinerija dobila je 2017. godine čime je postala prvo energetsko postrojenje u Srbiji koje je dobilo dozvolu o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađivanja životne sredine. Novom integrisanom dozvolom obuhvaćen je i kompleks „Duboke prerade“ u Rafineriji, koji je počeo da radi u 2020. godini. Ovaj kompleks je vredan više od 300 miliona evra, a pored ekonomskih efekata doneo je i značajne ekološke benefite kao što su prestanak proizvodnje mazuta sa visokim sadržajem sumpora i značajno smanjenje emisije zagađujućih materija.

Integrisana IPPC dozvola predstavlja najznačajniji dokument koji jedan operater može da dobije čime je još jednom potvrđeno da je pančevačka rafinerija među najkvalitetnijim evropskim proizvođačima i bitan činilac obezbeđenja kontrolisanih uslova zaštite životne sredine.

„U Rafineriji nafte Pančevo konstantno radimo na savremenim tehnologijama i unapređenju zaštite životne sredine, a poslovanje u skladu sa najboljim praksama u oblasti ekologije ostaje naš imperativ. Dobijanjem nove, druge po redu, integrisane IPPC dozvole, potvrđujemo da su održivi razvoj i društvena odgovornost naše strateško opredeljenje i temeljna praksa koju neprestano usavršavamo, u korist zajednice u kojoj živimo i radimo“, izjavio je Vladimir Gagić, direktor Bloka Prerada u kompaniji NIS.

Rafinerija nafte Pančevo jedna je od najmodernijih i ekološki najnaprednijih u ovom delu Evrope, a u modernizaciju prerađivačkog kompleksa NIS-a od 2009. godine investirano je više od 800 miliona evra. Značajan deo ovih sredstava bio je namenjen ekološkim projektima i biznis projektima koji značajno unapređuju zaštitu životne sredine, a u poslednjih 15 godina u oblast zaštite životne sredine u pančevačkoj rafineriji uloženo je oko 95 miliona evra.  Pored toga što predstavlja dokaz opravdanosti ulaganja u ekološke projekte i unapređenje proizvodnih procesa u cilju zaštite životne sredine i povećanja energetske efikasnosti, integrisana IPPC dozvola predstavlja i obavezu da Rafinerija nafte Pančevo nastavi sa odgovornim odnosom pri realizaciji svih svojih aktivnosti i značajnim ulaganjima na polju zaštite životne sredine, uz primenu najboljih dostupnih tehnika i praksi. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading