ŠKOLARCI, ZBOG OVOGA MOŽETE U ZATVOR: Obratite pažnju kako se ponašate, slede radikalne promene!

Autor:

Vesti

03.07.2024

20:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vladanje će se ocenjivati i ulaziti u prosek već od drugog razreda

ŠKOLARCI, ZBOG OVOGA MOŽETE U ZATVOR: Obratite pažnju kako se ponašate, slede radikalne promene!

Foto: Shutterstock

Ministarstvo prosvete je u saradnji sa Vladom Republike Srbije donelo niz mera s ciljem unapređenja sistema obrazovanja u Srbiji i sprečavanja nasilja među učenicima i nad profesorima. Nakon turbulentne školske godine obeležene brojnim nasiljima nad profesorima, letnji raspust je konačno počeo. Međutim, učenike očekuju radikalne promene po njihovom povratku u školske klupe.

Nove kaznene mere za nasilje u obrazovnim ustanovama

Po prvi put u istoriji srpskog obrazovanja, učenik će moći biti suspendovan na pet dana, vladanje će se ocenjivati i ulaziti u prosek već od drugog razreda, a za napad na službeno lice u obrazovnoj ustanovi moći će se dobiti i do tri godine zatvora. Takođe, umesto dosadašnjih 30, u jednom odeljenju boraviće po 28 učenika.

Povećana krivično-pravna zaštita prosvetnih radnika

Najznačajnija mera za nastavnike i profesore je izmena i dopuna Krivičnog zakonika kojim se posebno sankcioniše napad na zaposlene u obrazovanju. Predviđene kazne za napade na prosvetne radnike kreću se od tri meseca do osam godina zatvora, u zavisnosti od težine povrede.

Suspenzija kao poslednja opomena učeniku

Aleksandar Markov iz Foruma beogradskih gimnazija ističe da suspenzija ima smisla kao poslednja opomena učeniku, naročito u srednjim školama, te da bi nakon toga moglo uslediti i isključenje. Ovakav vid kažnjavanja prvi put će se naći u obrazovnom sistemu i smatra se dobrim jer će dati mogućnost učeniku da razmisli o svojim postupcima.

Promene u ocenjivanju vladanja

Uz uvođenje suspenzije za učenike koji počine nasilje, promene su uvedene i u ocenjivanju vladanja. Umesto od petog razreda, vladanje će se ocenjivati i ulaziti u prosek već od drugog razreda. Ovo je važna mera koja će omogućiti da se na vreme reaguje na problematično ponašanje učenika.

Smanjenje broja učenika u odeljenju

Od naredne školske godine odeljenja u osnovnim i srednjim školama imaće najviše po 28 učenika, umesto dosadašnjih 30. Ova mera ima za cilj stvaranje boljih uslova za rad i učenje, kao i smanjenje mogućnosti za nasilje i narušavanje reda u školama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (1)

Loading
mumi

03.07.2024 21:40

Bilo je pre iskljucenje iz skole. Sve je ovo ok. Sta ce da se uradi kad je neko dete privilegovano. Imam 62 godine, dve ćerke i unuce,nagledala sam se nepravde i privilegovane dece. Smucilo mi se skolstvo. Sta reci deci kad to primete i dozive.