"DA LI STE POZNAVALI KULINA BANA": Pitanje tužiteljke na suđenju RATKU MLADIĆU šokiralo svedoka i nasmejalo planetu! Evo šta je odgovorio (VIDEO)

Autor:

Vesti

04.07.2024

08:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Neznanje...

"DA LI STE POZNAVALI KULINA BANA": Pitanje tužiteljke na suđenju RATKU MLADIĆU šokiralo svedoka i nasmejalo planetu! Evo šta je odgovorio (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

Snimak koji je nastao 2012, tokom suđenja Ratku Mladiću, u kojem svedok Muhamed Kapetanović daje iskaz o događaju iz 1994, jasno pokazuje koliko je Haški tribunal bio neozbiljna imitacija pravog suda. Na snimku se vidi kako tužiteljka Li ispituje svedoka o komandi štaba jedinice muslimanske vojske "Kulin ban", koja je bila u blizini mesta gde je pala granata na Alipašino polje u Sarajevu. U ovom trenutku dolazi do zbunjujućeg odgovora svedoka, koji nije mogao da potvrdi da li je poznavao Kulina bana i kojoj vojsci je on pripadao.

Svedok Muhamed Kapetanović je zbunjenim odgovorom na pitanje tužiteljke Li dodatno naglasio koliko je atmosfera u sudnici bila napeta. Ovakav odgovor svedoka jasno ukazuje na tenzije i konfuziju koja je vladala tokom suđenja.

Interesantno je da se u samom iskazu svedoka pominje Kulin ban, bosanski ban koji je vladao Bosnom najkasnije od 1180. do oko 1204. Ova istorijska referenca dodatno baca svetlo na kompleksnost političke situacije na Balkanu i na mnoštvo istorijskih slojeva koji su uticali na tok događaja u Bosni i Hercegovini.

 

 


Snimak iz sudnice u Hagu, i posebno odgovor svedoka Muhameda Kapetanovića, jasno pokazuje da su suđenja pred Haškim tribunalom često bila obeležena konfuzijom i nedostatkom ozbiljnosti. Ovo suđenje, kao i mnoga druga pred Haškim tribunalom, ostavila su mnoga pitanja otvorenim i ukazuju na kompleksnost izazova s kojima se Tribunal suočavao u pokušaju da pravdom zadovolji sve strane u sukobu na prostoru bivše Jugoslavije.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading