OPERACIJA "LITIJUM"! OTKRIVAMO SVE DETALJE DOBRO OSMIŠLJENE AKCIJE: Ovako bi Srbiji da izbiju 10 milijardi evra iz džepa!

Autor: B. KAŠANSKI - B. BOJIĆ

Vesti

05.07.2024

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Istraživanje Srpskog telegrafa jasno pokazalo ko finansira hibridni političko-ekonomski rat protiv naše zemlje i zašto to čini

OPERACIJA "LITIJUM"! OTKRIVAMO SVE DETALJE DOBRO OSMIŠLJENE AKCIJE: Ovako bi Srbiji da izbiju 10 milijardi evra iz džepa!

Foto: Profimedia, ATA Images

Na delu je klasična hibridna pretnja kojom se podriva nacionalna bezbednost Srbije.

Ove reči Darka Obradovića iz Centra za stratešku analizu, jednog od sagovornika u ovom tekstu, možda na najbolji način opisuju i rezultate do kojih je Srpski telegraf došao u istraživanju u kojem smo pokušali da dešifrujemo sve detalje dobro osmišljene akcije čiji je krajnji cilj bio da se zaustavi iskopavanje litijuma u Srbiji (ili bar odloži) da bi neki drugi stekli prednost u odnosu na našu zemlju kada je u pitanju sirovina budućnosti. Ulog je, naravno, ogroman, s obzirom na to da čak i najkonzervativnije procene kažu da bi samo u prvom talasu Srbiji mogla biti naneta šteta od 10 milijardi evra, što je, nažalost, delom već i učinjeno.

ZA BATERIJE

Uglavnom, sve što se prethodnih godina dešavalo predstavljalo je pokazni primer političko-ekonomskog rata protiv jedne države i njene privrede. Za čiji interes i nije tako teško pogoditi.

Da vas ne zamaramo onim što već znate, u jednoj rečenici podsetimo da je Srbija među tri zemlje u Evropi s najvećim rezervama litijuma, te da je on kod nas izuzetnog kvaliteta, a da bez njega nema proizvodnje baterija za električne automobile i raznih drugih stvari. Ponovimo, dakle, na talonu je ogroman ulog i kad je već tako, jasno je da su i interesi koji se na tome lome pozamašni i da se u njihovom sprovođenju veliki i moćni neće libiti da preduzmu sve što nađu da je svrsishodno.

 

Kako za Srpski telegraf kaže sagovornik iz bezbednosnih struktura, koji je od početka pratio operaciju "Litijum", koju su vodile određene strane službe, koristeći svoje ljude u Srbiji, predsednik Aleksandar Vučić bio je potpuno u pravu kad je rekao da su najmanje dve zapadne službe odigrale pravu šahovsku (obaveštajnu) minijaturu i uspele da nam uzmu dve-tri, a možda i više godina, tokom kojih su se drugi i te kako bacili na razvoj planova u vezi s rudarenjem litijuma.

- Bio je to klasičan obaveštajno-medijski rad. S jedne strane, odabrani i dobro plaćeni mediji (ili njihovi vlasnici) neprestano su gurali priče da je ovde došao prebogati "Rio Tinto", koji ne štedi pare da počne iskopavanje litijuma, uništavajući životnu sredinu i sve čega se dočepa, dok su, s druge strane, upravo organizatori hibridnog rata sipali milione u Srbiju. A ti milioni išli su, osim određenim medijima, velikom broju NVO, pojedinaca iz akademske i druge zajednice, kao i lokalnim grupama građana. Sve pod paravanom nekih navodnih projekata za zaštitu životne sredine, edukaciju aktivista ili nešto slično, a, u stvari, s jasnom idejom da se podbune građani i natera vlast da makar privremeno odustane od projekta koji bi preporodio Srbiju. Što se, nažalost, i dogodilo - ističe naš sagovornik.

ZOVU NA ULICU

I opet u najkraćem, pošto nam je prostor ograničen, primenjen je modus operandi, koji je viđan širom planete tokom raznih protesta, svrgavanja vlasti, ovakvih ili onakvih navodno građanskih (a, u stvari, sa strane dobro osmišljenih) inicijativa, ali izmenjen tek toliko da ta maska može da prođe i kod običnih ljudi, koji su izlazili na ulicu, ostavi utisak da se, eto, bore za neki viši pravedni cilj.

- Ovi drugi, oni koji su ih na ulice izvodili, znali su veoma dobro zašto to rade. Neki zbog para, neki zbog političkog interesa, neki i zbog jednog i zbog drugog - zaključuje sagovornik Srpskog telegrafa.

Govoreći u tom smeru, Sandra Božić, potpredsednica Vlade Vojvodine, za naš list kaže:

- Očigledno da je došlo vreme za naplatu grantova kojima su iz inostranstva finansirani pojedinci iz Srbije. Finansijske dotacije kojima su finansirali luksuznu garderobu i ekskluzivna letovališta nisu uplaćivani na račune Sava Manojlovića i njemu sličnih zato što donose dobro svojoj zemlji. Naprotiv, takvi pojedinci uvek su strancima bili dovoljno dobri samo zato što imaju razarajući efekat po sopstvenu zemlju i zbog toga što su spremni da gaze po sopstvenoj državi i narodu.  Dobro se građani sećaju kakvim sve mahinacijama su pribegavali pojedinci iz opozicije, ne bi li zaustavili projekat koji bi Srbiji doneo nemerljive materijalne koristi. Oni zasigurno nisu vođeni interesima građana Srbije i takve kampanje predstavljaju samo pokušaj da se Srbija zaustavi na putu napretka i razvoja. Jedino je nejasno u čijem interesu konkretno rade, ali jedno je nedvosmisleno tačno, uvek će raditi na štetu Srbije i njenih građana. 

A u čijem interesu rade, možda bi moglo biti jasnije kad se pogleda šta je pre nekoliko dana na ovu temu rekao predsednik Vučić.

- Bio sam slep kod očiju i nisam video da iza zaustavljanja projekta "Jadar" stoje strane službe. Iskoristili su proruske botove da nas odvedu na pogrešan trag, da ljudi misle da je posredi neka patriotska priča. A iza toga se krije politička minijatura najmanje dve zapadne strane službe da bi sprečile razvoj Srbije - rekao je šef države.

DIVERZIJE

Dodao je da je napravio veliku grešku jer, da je video da stane službe hoće da zaustave razvoj Srbije, sprečio bi Anu Brnabić i Vladu Srbije u zaustavljanju tog projekta. 
Da se vratimo Darku Obradoviću, čije smo reči citirali na početku teksta. On pojašnjava zašto je naveo da se radi o hibridnoj pretnji:

- Zašto je pretnja hibridna? Upravo zato što koristi hibridne taktike gušenja i otimanja debate, plasman poluinformacija i dezinformacija, a sve u cilju da bi se nanela šteta ekonomskom razvoju i bezbednosti države zbog stopiranja projekta "Jadar". Umesto dijaloga zasnovanog na činjenicama, jedna od grupa za pritisak kandiduje sabotaže, blokade i diverzije. Država mora da zaštiti ekonomski razvoj i svoju bezbednost od ovih obaveštajnih hibridnih nasrtaja. 

Krstić: Sponzori iz inostranstva

Nebojša Krstić, marketinški stručnjak, ističe da je odbijanje dijaloga na koji je predsednik Vučić pozvao dokaz da druga strana nema argumente i ne želi da se to u javnoj debati razotkrije. 
- Zato će nastaviti da vode iz inostranstva sponzorisanu kampanju demagogije i izazivanja panike kod građana, a uz svesrdnu pomoć lažno nezavisnih medija.
 

DOKAZI DA JE REČ O HIBRIDNOM RATU

1. Potpuno minimiziranje i ignorisanje studije u kojoj je učestvovalo više od 100 stručnjaka, koja je pokazala da nema negativnog uticaja na životnu sredinu
2. Ogroman priliv novca pojedinim NVO i lokalnim grupama građana
3. Nagla promena stavova pojedinih političara koji su bili za litijum, a sad su protiv njega, kao i žitelja lozničkog kraja koji su prodali zemlju "Rio Tintu", a sada se bune protiv iskopavanja
4. Medijska kampanja u kojoj su pojedine novine i portali bukvalno prepisivali jedni od drugih
5. Očigledan pritisak inostranih lobista protiv toga da Srbija iskopava litijum
6. Otvaranje ogromnog broja naloga na društvenim mrežama, s kojih se plasiraju lažne teze o "Rio Tintu" i posledicama rudarenja
7. Najava klasične subverzivne delatnosti poput blokada pruga i izvoza

Državni udar u Boliviji

Bolivija umalo nije postala žrtva borbe svetskih moćnika za kontrolu nad iskopavanjem i proizvodnjom litijuma. Ova zemlja ima najveće rezerve litijuma na svetu i ušla je u velike projekte s Kinom i Rusijom, a samo tri nedelje nakon najave proširenja saradnje s Moskvom, general Andres Zunjiga pokušao je državni udar.
Prethodno, predsednik Vučić rekao je da će se za litijum voditi ratovi i da nismo slučajno zaustavljeni pre dve godine. 
- To je bila prava minijatura pojedinih zapadnih službi da zaustave ubrzani i mnogo brži razvoj Srbije nego drugih zemalja u regionu - kazao je Vučić.

Rezerve litijuma u Evropi

1. Nemačka 2,7 
2. Češka 1,3 
3. Srbija 1,2 
u milionima tona

Reč stručnjaka

- Prof. dr Aleksandar Jovović s Mašinskog fakulteta: Do 2020. nikome nije bio problem "Rio Tinto", koji je u Srbiju došao 16 godina ranije. Ovaj razgovor o životnoj sredini nametnut je na lažni način
- Vladica Cvetković, profesor Rudarsko-geološkog fakulteta i jedan od osnivača Proglasa: Ja sam za litijum, ne isplati se čekati bolje vreme
- Politikolog Đorđe Trikoš: Mislim da je ovo pitanje otpočetka emotivno i da je politički zloupotrebljeno od opozicionih aktera i zato mislim da je od starta stvorena jedna vrsta paranoje i užasno emotivno nabijene debate koja uopšte nije polazila od argumenata

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (43)

Loading
Tanja

05.07.2024 20:14

Očigledno je da je bagra iz opozicije dobro plaćena da pravi pobunu i haos među građanima i plasiraju laži oko zagađenje životne sredine iskopavanjem litijuma.Mnogi naučnici su dokazali da ne postoji nikakav problem niti bojazan za životnu sredinu i zdravlje ljudi.

Ena

05.07.2024 20:40

Litijum je velika razvojna šansa Srbije, koju neprijatelji pokušavaju da nam zaustave.

Aca

05.07.2024 21:51

Ja verujem da će sve oko litijuma da se sredi i da bude kako treba.

Ana

05.07.2024 21:52

Litijum je budućnost i moramo da idemo ukorak sa ostatkom sveta.