OPŠTA PANIKA U "DON DONU"! Žele da uklone tragove malverzacija!

Autor: B. B. - E. S. T.

Vesti

10.07.2024

00:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vlasnik Aleš Mozetič i njegov izvršni direktor Srđan Starčević vrše žestok pritisak na mrežu saradnika

OPŠTA PANIKA U "DON DONU"! Žele da uklone tragove malverzacija!

Foto: Printscreen, Promo foto, Privatna arhiva

U slovenačkoj kompaniji "Don don", koja se bavi proizvodnjom pekarskih proizvoda i čiji je većinski vlasnik Aleš Mozetič, zavladala je potpuna panika posle otkrića da mutnim radnjama i teškim malverzacijama nastoje da unište srpske pekare kako bi preuzeli tu najbitniju granu prehrambene industrije i onda iz te moćne pozicije stranog monopoliste zgrtali milione ucenjivanjem naše države i građana - od cena do snabdevanja hlebom.

MNOGI U STRAHU

Pritisak pojačava i činjenica da su u panici i njihovi (ne)posredni saradnici. Angažovali su, podsetimo, mrežu ljudi koji su u drugim kompanijama na pozicijama ključnim za odlučivanje o plasiranju robe na rafovima trgovina po Srbiji. Baš onih koji su razradili mehanizam da raznim malverzacijama i spornim radnjama proizvodi i "Don don" budu favorizovani u radnjama, naročito velikim trgovinskim lancima, a na štetu malih srpskih proizvođača.

U vezi s tim, kako je već pisao naš list, istražuje se uloga Srđana Starčevića, jednog od ključnih aktera u toj mreži, a koji je godinama bio na čelnoj poziciji sektora za nabavku u jednom od najvećih trgovinskih lanaca u Srbiji, a sad je izvršni direktor baš u "Don donu".

- Histerija na sve strane, kontrolišu svu dokumentaciju, vrši se pritisak da se kontaktiraju svi upleteni u toj opasnoj mreži, odnosno saradnici i iz drugih kompanija, da bi im se sugerisalo da uklone sve tragove, sve što bi moglo upućivati na njihove malverzacije. Nepodnošljivo je, mnogi su u strahu, žele da dignu ruke od svega, čak da napuste posao - priča upućeni sagovornik.

Prodor i u građevinu

Upravo prelaskom Starčevića u "Don don" dešava se, kako je ispričao naš sagovornik, dokapitalizacija i kupovina udela u beogradskoj firmi "Avala casa", koja se bavi izgradnjom stambeno-poslovnih objekata na više lokacija, što su višemilionske investicije.

- Nije da je plata na poziciji koju je on obavljao mala, ali nije ni tolika da samo od plate može da kupi takvu firmu. Odakle tolika sredstva ako se pošteno radi posao? Upitno je zato i prebacivanje imovine Starčevića na suprugu, taštu i bližu rodbinu. Koji bi mogli biti motivi, a da to nije pokušaj da se prikriju tokovi novca - objasnio je jedan od sagovornika našeg portala.

SPREGA

Sprega s "Don donom" postajala je, kako je pisala Republika, očiglednija pošto su drugi proizvođači iz pekarske industrije takoreći sistematski proterivani iz prodavnica. To je rađeno tako što je tokom godina razvijena mreža saradnika i po dubini u trgovinama, koji onda robu konkurencije ove kompanije ne iznose na police, već drže u magacinima.

- I onda tim proizvođačima šalju dopise da im se roba ne prodaje i(li) da je istekao rok, te da moraju da je povuku iz prodaje i(li) da nije dobrog kvaliteta, te da se ubuđa od stajanja... Isto šalju i rukovodstvu trgovinskih lanaca uz predlog da roba nekog drugog proizvođača, a zapravo "Don don", bolje ide, te da zaslužuje bolje pozicije na rafovima - ispričao je upućeni sagovornik.

Na taj način su "pokrivali" papirima svoje malverzacije.

Čašćavanje i do 500.000 evra

Ogromnom brzinom uvećavala se, kako je zapaženo, Starčevićeva imovina paralelno s onim što je radio, a o čemu je prošle sedmice pisao portal Republika.

- Toliko da je ušao u građevinski biznis i gradi zgrade po Beogradu. U našim trgovačkim krugovima pominjalo se da je njegova godišnja apanaža od raznih dobavljača dostizala 500.000 evra. I opet, naivni će reći da je to slučajnost, upućeni nešto drugo, "Don don" je nezadrživo osvajao police trgovinskih lanaca širom Srbije, dok su drugi mogli da budu srećni ako dobiju makar parčence tog prostora - ispričao je naš sagovornik.

Na konkretna pitanja koja smo mu poslali preko mejla kompanije "Don don", ali i porukom na njegov mobilni broj, Srđan Starčević nam je tad kratko odgovorio:

- Nemam nameru da odgovaram na ove izmišljotine i gluposti.

Osmi dan zaredom odgovore nam nisu poslali ni iz "Don dona".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading