KOJI PO REDU SRBIN KOJI GRADI ISTORIJU AMERIKE? Srpski vojnik postao inspiracija za najpoznatiju američku igračku! Evo ko je u pitanju

Autor:

Vesti

25.08.2024

10:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bez Srba ni igračke ne mogu.

KOJI PO REDU SRBIN KOJI GRADI ISTORIJU AMERIKE? Srpski vojnik postao inspiracija za najpoznatiju američku igračku! Evo ko je u pitanju

Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Srpski heroj iz Drugog svetskog rata inspiracija za Dži.Aj. Džoa

Mičel Pejdž (Mihajlo Pejić), američki državljanin srpskog porekla, postao je inspiracija za čuvenog marinca iz serije akcionih figurica Dži.Aj. Džo (G.I. Joe), koje su prodane u skoro 400 miliona primeraka i postale ikona među američkim igračkama.

Poreklo i odrastanje

Mičel Pejdž, rođen kao Mihajlo Pejić 31. avgusta 1918. godine, odrastao je u skladu sa srpskim korenima i tradicijom, usadivši mu roditelji, doseljenici iz Hercegovine, osećaj patriotizma prema SAD. Njegova majka je decu podsećala na srpske korene i junake Kosovskog boja, istovremeno ih učeći da budu ponosni Amerikanci.

Herojski podvig

Mičel Pejdž je dobio Medalju časti za izuzetnu hrabrost tokom bitke kod Gvadalkanala, kada je sam uspeo da odbrani položaj protiv skoro 3.000 Japanaca nakon što su 33 njegova saborca poginula ili ranjena. Njegova neustrašiva odlučnost i hrabrost su zaustavile protivnika i odbranile bazu pre dolaska pojačanja.

Legenda i nasleđe

Pejdž je bio jedan od manje od 500 američkih vojnika odlikovanih Medaljom časti, a njegov izuzetan podvig pomogao je da postane omiljena figura među američkim dečacima. Čuvena američka igračka Dži.Aj. Džo, inspirisana njegovim likom, postala je deo američke popularne kulture.

Nasleđe i priznanja

Pejdž je penzionisan u činu pukovnika 1959. godine i posvetio deo svog života otkrivanju prevaranata koji su nosili nezaslužene Medalje časti. U njegovom rodnom gradu Charleroi u Pensilvaniji, postavljen je spomenik u njegovu čast, a hol Vazduhoplovnog muzeja Marine Corps Air Ground Combat Tventinine Palms posvećen je njemu.

Mičel Pejdž, srpskog porekla, ostaje heroj čija hrabrost i predanost inspirišu i fasciniraju i danas, ostavljajući neizbrisiv trag u američkoj istoriji i kulturi

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading